С лъжа за епидемия от Ковид украински лекар спасил себе си и болницата си в Херсон

7520
С лъжа за епидемия от Ковид украински лекар спасил себе си и болницата си в Херсон
Снимка: Getty Images/Guliver

Първият път, когато руснаците дошли в болница "Тропинка" в Херсон, заявили на управителя на лечебното заведение д-р Леонид Ремига да свали украинското знаме от зданието. Д-р Ремига отказал с думите, че може да го застрелят, но няма да го направи. Така започва невероятната история на този забележителен 68-годишен украински лекар, разказана в The Wall Street Journal.

По това време Херсон все още не е бил изцяло под руски контрол, обаче на 7 март това се променя. Тогава руснаците арестуват двама лекари и забраняват ползването на украински символи, включително украинското знаме, в града. Отговорът на д-р Ремига и болницата е особено креативен – за да няма претърсвания на лечебното заведение, всички останали лекари се обличат в защитни дрехи и слагат маски, като симулират, че има взрив на епидемия от Ковид.

Коронавирусът може да причини дълготрайни промени в структурата на мозъка

Медици са установили, че инфекцията с коронавирус причинява дълготрайни промени в микроструктурата на фронталните части и в дясната стр...

Дни след руската окупация на Херсон, в "Тропинка" дошли руски войници и то с БТР. Д-р Ремига ги посрещнал на входа, целият опакован в дрехи, ползвани при лечение на болни от Ковид. Той им казал, че могат да влязат в болницата на своя отговорност, защото има епидемичен взрив от заразната болест. Като чули, руските войници се отказали да търсят украински символи и шпиони в "Тропинка".

Д-р Ремига остава в Херсон, макар че жена му, синът му и внуците му бягат към контролираната от Украйна територия на страната още през април. „Нашата болница не можеше да стане руска – всички, които работят в нея, го възприемаха точно така и не можех да ги изоставя”, споделя управителят на лечебното заведение. Той се включвал в демонстрации против руската власт в града, някои негови подчинени предавали и информация на украинската армия. Докторът обаче успял да си сътрудничи за помощ с лекарства с идващи отвреме-навреме руски служители, вероятно от ФСБ – например инсулин, защото в болницата се лекували и много руски войници.

ВИДЕО: Бомба до бомба - всичко в сградата на Службата за сигурност на Украйна в Херсон е минирано

Болница "Тропинка" е открита през 1914 година. Уникалното в нейната история под руска окупация е, че с течение на месеците, в които ставало все по-ясно, че Украйна няма да остави Херсон просто така, руски войници всъщност почнали да търсят помощ от украинските лекари – да им издават фалшиви диагнози, за да си тръгнат от фронта.

Депутат на Путин: Херсон не е съвсем руски. Руски декан: Не може да се ползва ядрено оръжие (ВИДЕО)

Явните знаци, че Русия губи подпалената от руския диктатор Владимир Путин война в Украйна, вече се виждат дори в най-рейтинговите пропа...

С течение на времето обаче на д-р Ремига ставало все по-трудно да отстоява себе си и убежденията си срещу руснаците. През лятото дошли руски войници, за да го отведат в ареста и той получил сърдечен удар. Колегите му успели да убедят руснаците, че управителят им няма да оцелее в затвора и той останал на лечение. Животът му бил спасен, а оттам насетне той продължил да пази и убеждава колегите си да не напускат болницата – това било постоянна заплаха, тъй като лекарите и медицинските сестри не искали руснаците да управляват лечебното заведение. Наложило се да свалят и украинското знаме – но го направили те, за да не позволят да бъде осквернено.

През август обаче на д-р Ремига вече му се наложило да бяга – негов колега го скрил при свои роднини. Вече почнало да се усеща, че украинската армия тръгва на контраофанзива към Херсон. Точно тогава в "Тропинка" почнали да идват и руски войници като пациенти, с първо желание да им се издаде медицинско удостоверение, че не са годни за служба. Назначен бил и нов шеф на болницата – д-р Ирина Свиридова, която почнала да я интегрира към руската здравна система. А през това време д-р Ремига постоянно сменял квартирите си в Херсон, отсядал за кратко при различни приятели – за да не го хванат.

На 20 септември обаче д-р Ремига бил разпознат от свой колега – д-р Новиков, който бил заедно с руски войници. Д-р Ремига бил арестуван и заключен в килия за четирима заедно с още 7 души. Когато в средата на ноември украинската армия се връща в града, д-р Ремига е освободен – а през това време се оказва, че д-р Новиков съвсем не сътрудничел толкова на руснаците, колкото си мислили колегите му, защото забавил "разпарчатосването" на болницата, като не изпълнявал заповедите на д-р Свиридова лечебното заведение „да се евакуира” с руските войници през Днепър – в крайна сметка тя е от тези, които бягат от Херсон с руската армия. При изтеглянето си от Херсон, руски войници дошли в болницата да вземат каквото могат от оборудването, но работещите в болницата спасили апаратурата, като я отнесли вкъщи – така руснаците взели само един микроскоп и центрофуга. Но от 460 лекари, които работели в болницата преди завладяването на Херсон, останали само 70 и дочакали украинската армия.

Руски данни за Херсон, че оттеглянето е завършено: Не ни трябвате изтеглени, трябвате ни унищожени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа