Само за седмица близо 700 мигранти са се удавили в Средиземно море

934
Само за седмица близо 700 мигранти са се удавили в Средиземно море
Снимка: Gettyimages.com

Над 700 мигранти най-вероятно са намерили смъртта си в Средиземно море, южно от Италия при различни инциденти с плавателни съдове през последните дни в опит да стигнат до Европа, отчете ООН.

Говорителят на Върховният комисариат за бежанците Карлота Сами обясни: "Това е трагедия - три корабокрушения за седмица и над 700 души, удавени или изчезнали, както и други инциденти, от които оцелели разказват, че мнозина са паднали от лодките. Има и четири жени, които са се задушили, а други са се изгорили. Има и 9-месечно бебе, което е загубило своята майка по този ужасен начин".

Броят на пътуващите към Италия през Средиземно море по този начин не е по-различен от миналогодишния, подчерта Сами, като поясни, че през май 2015-а пристигналите са над 21 000.

"За две години и половина над 19 000 души са загинали така и това не е нищо ново. Това не е криза, развиваща се в Европа, това е глобална криза с милиони хора, които са недоволни, хора от Африка или Близкия изток, хора, които живеят без надежда. Необходимо е решение, като например европейските страни и други богати такива да отворят безопасен маршрут - чрез полети, а не да рискуват живота си хора", допълни тя.

Над 600 мигранти пристигнаха успешно в над 7 италиански пристанища, заяви Федерико Фоси, друг говорител на Върховния комисариат, предаде БНР.

"Това е една седмица на изключенията спрямо интензитета на пристигащите по море. Почти 15 000 са спасените от италианската брегова охрана и от други, включили се в операциите. Когато има толкова много хора, има корабокрушения и инциденти", заяви той.

МО: Водят се преговори с гръцките власти за връщане на нелегалните имигранти

В момента, чрез двустранния координационен център на ГКПП- Кулата се осъществяват преговори с гръцките власти за начина на връщане на н...

От морето са били извадени и телата на 65 от удавените, допълват от италианската армия, която също участва в операциите.

Страните на произход на хора, които прекосяват Средиземно море с лодки, за да търсят сигурност, са най-често Нигерия, Мали, Кот д'Ивоар, Гана и Еритрея, обясни Фоси, който се намира в Рим.

"Дори трафикантите на хора стават все по-жестоки, като например при инцидента в четвъртък - голяма рибарска лодка с 500 души на борда да дърпа с въже друга с над 600 души. И тогава втората лодка е започнала да се пълни с вода, и ето го бедствието! Това е нещо невиждано досега! Нещо, което показва, че трафикантите днес са много по-цинични - искат да изкарат пари, не ги интересува нищо", допълни той.

Същевременно тази нощ 19 мигранти бяха спасени в Ламанша, близо до британските брегове, след като надуваемата лодка, в която пътували започнала да се пълни с вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа