Санчес: Испания очаква да получи 19 000 млн. евро от европейски фондове тази година

1246
Санчес: Испания очаква да получи 19 000 млн. евро от европейски фондове тази година
Снимка: личен архив/Facebook

Европейската комисия (ЕК) одобри Плана за възстановяване и устойчивост на Испания, вторият одобрен от Брюксел след одобрението на Португалия, необходима стъпка за правителството да получи 69 500 милиона евро в предварително разпределена пряка помощ - останалата част до 140 000 милиона под формата на кредити все още не е поискана, пише БГНЕС. Окончателното решение, което ще бъде известно "преди август", ще отвори вратата за Испания за достъп до аванс от 9 000 милиона това лято и още 10 000 милиона в края на годината.

"Европейската комисия реши да даде „зелена светлина" на плана за възстановяване на Испания. Направен е много подробен анализ и резултатът е отличен", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която показа убедена че този план „ще промени дълбоко испанската икономика и ще я направи по-екологична, по-цифрова и по-устойчива“.

Ваня Григорова: Националният план за възстановяване и устойчивост има три варианта

"Намирам за безобразно поведението на куп хора с претенции, които се надпреварват да драскат по документи, които уж много искат да чета...

След като бъде получено одобрението на Европейската комисия, планът ще бъде изпратен на Европейския съвет, който трябва да вземе решение с квалифицирано мнозинство. Въпреки че все още няма потвърдена дата, както Фон дер Лайен, така и премиерът на Испания Педро Санчес, изтъкнаха, че ще бъде „преди август“. Впоследствие, когато планът получи окончателното си одобрение, главният изпълнителен директор ще свика Председателски съвет, за да се обърне към плана за възстановяване с автономните общности, както беше обявено.

Както Португалия, която през този семестър председателства Съвета на ЕС и постави приоритетно бързото приемане на плановете, така и Испания, бяха сред първите, които предоставиха своите планове за реформи и инвестиции на изпълнителния орган на Общността, който се нуждаеше от от двата месеца, дадени с регламент за тяхното оценяване. „Смея да твърдя, че днес е исторически ден за Испания и за Европа, защото одобрените днес планове, плановете за Иберийския полуостров, отварят вратата за нов начин за разбиране на Съюза, да си сътрудничим и отговаряме на предизвикателствата, пред които се изправяме като общество", каза Санчес.

Санчес изтъкна, че Испания „очаква да получи" 19 000 милиона евро от европейските фондове тази година: 9 000 милиона през юли, след одобрението на плана, и останалите 10 000 в края на годината, ако отговаря на поставените цели в края на годината. Новите секции до завършването на тези 69 500 милиона ще бъдат отключвани на всеки шест месеца и ще бъдат свързани с постигането на редица цели и етапи, договорени с Европейската комисия.

Според Брюксел планът е "изчерпателно и адекватно балансиран" в отговор на това, което Европа е поискала, за да получи достъп до средства за възстановяване, като същевременно "се отнася до конкретни препоръки в областта на публичните финанси, включително реформа на системата за преглед на разходите, реформа за подобряване на борба с данъчните измами, реформа на рамката за обществени поръчки и данъчната система.

Експерт: Националният план за възстановяване е план за грабеж

По своята същност представлява един административен Франкенщайн. В него има множество проекти, които досега не са били финансирани, защ...

Европейската комисия отбелязва, че "планът представлява балансиран отговор на икономическата и социалната ситуация в Испания" и че "той съдържа мерки, насочени към подобряване на пригодността за заетост на младите хора и допълнително намаляване на процента на преждевременното напускане на училище". "Той предлага опростяване на договорите, за да се намали злоупотребата с временното наемане на работа", посочва той.

Планът включва и „реформа на пенсионната система с цел запазване на нейната адекватност и устойчивост в средносрочен и дългосрочен план и подпомагане на по-дълъг трудов живот“, въпреки че тази реформа ще бъде „предмет на резултата от процеса на социален диалог“ подчертава органа, който също има за цел трансформация на пазара на труда: „Той предлага различни реформи на пазара на труда, включително механизъм за стабилизация и гъвкавост, който да позволи на компаниите да се справят с корекции в случай на икономически кризи, базирани на труда схема на съществуващо намалено работно време", посочва той.

В Плана са вписани и набор от мерки, предвидени за справяне с постоянния проблем, свързан с двойствеността и несигурността на пазара на труда. „И предвижда действия за намаляване на временните договори в публичния и частния сектор“, обяснява агенцията. Мерки, които също ще бъдат предмет на преговори със социални агенти. Испанският план за възстановяване предвижда използването на субсидиите между 2021 г. и 2023 г. в 20 основни инвестиционни програми, от които най-голямата е тази за устойчива мобилност (13,2 милиарда евро), последвана от рехабилитация на жилища и регенерация на градовете (6,820 милиона), модернизация на публичните администрации (4 315 милиона), цифровизацията на МСП (4 066 милиона) и пътната карта на 5G (3 999 милиона).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа