САЩ готови да пращат още оръжия, но пък искат Киев да не поразява цели навътре в Русия

13500
САЩ готови да пращат още оръжия, но пък искат Киев да не поразява цели навътре в Русия
Снимка: Getty Images

Докато САЩ и съюзниците им предоставят на Украйна все по-модерни оръжия, Вашингтон обсъжда с Киев опасността от ескалация, ако украинските сили нанесат удари дълбоко в територията на Русия. Това съобщават американски представители и дипломати пред Reuters.

Задкулисните дискусии, които са изключително деликатни и досега за тях не е разкривано нищо, не поставят изрични географски ограничения за използването на оръжията, доставяни на украинските сили. Но разговорите са имали за цел да се постигне общо разбиране за риска от ескалация, твърдят трима американски служители и дипломатически източници пред агенцията.

"Имаме опасения за ескалация, но все пак не искаме да поставяме географски ограничения или да им връзваме ръцете прекалено много с нещата, които им даваме", казва един от тримата американци, представен като анонимен източник.

Русия хвърля всичко в Луганска област, САЩ може да достави на Украйна искани от Киев ракети

Руснаците са атакували повече от 40 населени места в стремежа си да превземат стратегическите за Донбас градове Северодонецк и Лисичанс...

Администрацията на президента Джо Байдън и съюзниците на САЩ са все по-склонни да предоставят на Украйна оръжия с по-дълъг обсег, включително гаубици М777. Киев се бори със силите на Русия с по-голям успех, отколкото американските разузнавателни служби предвиждаха. Съобщението на Пентагона от миналата седмица, че Дания ще изпрати на Украйна противокорабни ракети „Харпун“, ще разшири още повече обсега на Киев.

Американски служители твърдят, че администрацията на Байдън дори обмисля да снабди защитаващата се страна с високомобилната артилерийска ракетна система М142 (HIMARS), която в зависимост от боеприпасите може да има обсег от стотици километри.

Но в същото време разузнаването на САЩ предупреждава за нарастващи рискове, особено предвид несъответствието между очевидните амбиции на руския президент Владимир Путин и резултатите на неговите военни. През следващите месеци войната може да се насочи към "по-непредсказуема и потенциално ескалираща траектория", заяви директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс по време на изслушване в Сената този месец.

САЩ съвсем съзнателно не водят директна борба с руските сили, но командирите на Пентагона са в постоянен контакт с украинските лидери и предоставят важна разузнавателна информация, която позволява на Украйна да атакува руските войски по суша и по море.

Втори американски служител, също говорещ при условие за анонимност, заяви, че Вашингтон и Киев имат споделено "разбиране" за използването на някои оръжейни системи, предоставени от Запада: "Към момента сме на едно мнение за праговете".

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, каза кметът на града

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а между 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60% от жилищните сгради са разрушен...

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров предупреди Запада, че предоставянето на оръжия на Украйна, способни да ударят руска територия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация".

Русия атакува Киев и градове, отдалечени от фронтовата линия. Украйна обаче не е отвърнала с нападения срещу голям руски град, нито е нанесла удари дълбоко в Русия, включително по военни цели като производители на оръжие или снабдителни центрове далеч от границата. Руски официални лица многократно са обвинявали украинските военни, че извършват трансгранични нападения, включително срещу склад за гориво в град Белгород.

В същото време руснаците твърдят, че имат доказателства за планирано украинско настъпление на територията на Русия. В село Троицко (в района на Попасна), което беше взето под контрола на части на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), е бил намерен макет на района, показващ, че украинските сили подготвят настъпление. Това съобщиха за контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция РИА Новости войници от шести мотострелков казашки полк "Матвей Платов".

Представителят на Демократическата партия на САЩ Джейсън Кроу, който посети Украйна през изминалия месец и разговаря с украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че не се притеснява от риска от ескалация. Три месеца след началото на конфликта Русия съсредоточава кампанията си в южната и източната част на страната след неуспешния опит за превземане на Киев.

Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид в Донбас (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в провеждането на "очевидна политика на геноцид" в източния регион Донбас. ...

"Трябва да повторим, както правим във всички случаи, че тези оръжия трябва да се използват отговорно", казва Кроу - ветеран от армията, който е член на Комисията по въоръжените сили и на Постоянната комисия по разузнаването в Конгреса. "Но не съм толкова загрижен за въпроса за ескалацията. Стига ми да се уверя, че украинците могат да победят сега и да отблъснат руските сили."

Един от източниците на Reuters казва, че Украйна има достатъчно мишени за поразяване вътре в страната и това е целта на получаването на оръжия с по-голям обсег от западните съюзници.

Дъглас Лют, бивш посланик на САЩ в НАТО и ветеран от армията, е съгласен, но признава риска от ескалация и политическо разделение в Алианса, ако Украйна нанесе удар дълбоко в Русия. "НАТО не иска това. Както и Украйна", каза Луте пред агенцията.

Остава въпросът дали Украйна би могла да промени стратегията си, ако войната се влоши, и може би да използва предоставеното от САЩ оръжие по начин, който не е бил предвиден първоначално. "Възможно е да има сценарии, при които украинците да бъдат притиснати в ъгъла и да почувстват, че трябва да ескалират нещата допълнително, но все още не сме видели това", твърди един от цитираните дипломати.

Напоследък между САЩ и Украйна се разраства напрежение, след като първо „Ню Йорк Таймс“ лансира предложението Киев да се откаже от част от териториите си в полза на Русия в замяна на мир, а това бе повторено и от бившия държавен секретар Хенри Кисинджър в Давос. Това е в противовес с желанието на украинските власти и предложенията разгневиха Киев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа