САЩ не признават Арменски геноцид

9353
САЩ не признават Арменски геноцид
Снимка: Gettyimages

Държавният департамент на САЩ във вторник осъди масовото изтребление на арменците в Османската империя в началото на миналия век, но отново отказа да признае това за геноцид.

"Президентът на САЩ и други висши представители на администрацията многократно са подчертавали за исторически факт унищожението на 1,5 милиона арменци в последните дни на Османската империя и са подчертавали, че пълното признаване на това е в интерес на всички, включително на Турция, Армения и САЩ", каза говорителят на Държавния департамент Мари Харф, когато репортери я помолиха да коментира изявлението на папа Франциск, че това е първият геноцид на ХХ век.

Ердоган: Турция ще си плати, ако е виновна за арменския геноцид

Турция е готова да плати цената, ако бъде призната за виновна за масовите убийства на арменци по време на Първата световна война. В ...

Харф отново не произнесе думата "геноцид". Когато репортери я помолиха да отговори на думите на главата на Римокатолическата църква, тя каза: "Нищо повече от това, което казах."

По време на геноцида над арменците в Османската империя през 1915-1918 са убити 1,5 милиона души, а повече от 800 000 станаха бежанци. Правителството на САЩ признава този факт, но отказва да го нариче ​​геноцид, въпреки че Конгресът многократно е правил опити да приеме съответни резолюции. По време на предизборната си кампания Барак Обама също се обявяваше за признаване на геноцида, но през годините на своето президентство така и не се реши на тази стъпка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com