САЩ се готви да удари със санкции "Турски поток" и "Северен поток 2"

6327
САЩ се готви да удари със санкции "Турски поток" и "Северен поток 2"
Снимка: iStock/Guliver

Конгресът на САЩ подготвя нови санкции, които ще засегнат новите руски газопроводи в Европа и може да саботират изграждането на "Турски поток" и "Северен поток 2".

Законопроектът цели да накаже Русия заради намесата на американските избори и нейното "злонамерено влияние" в страни като Украйна. Той забранява инвестиции в руски съоръжения за втечнен природен газ извън страната, както и доставката на капитали, технологии или оборудване за сондажи в петролни полета в самата Руска федерация.

Най-важна за Европа е подготвяната забрана за финансиране на световни енергийни проекти, подкрепяни от Русия или нейни държавни компании. Това може да саботира изграждането на газопроводите "Северен поток 2" и ключовия за България "Турски поток", предупреждава енергийният анализатор на инвестиционната компания Aton Александър Корнилов, цитиран от Bloomberg.

И двата газопровода, изграждани от държавния гигант "Газпром", ще пренасят руски газ за Европа, заобикаляйки Украйна. "Северен поток 2" се изгражда от руската компания и 5 европейски компании, а "Турски поток" ще получи финансиране от съвместно предприятие на "Газпром" и турския му партньор.

САЩ започва кампания против "Турски поток" в Европа

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще направи обиколка  в няколко европейски страни през идната седмица, като цели да ги призо...

Ако бъдат приети, санкциите може да принудят чуждестранните инвеститори да спрат да финансират газопроводите, предупреждава директорът за петрола и газа във Fitch Ratings Дмитрий Маринченко. "Но в най-лошия случай "Газпром" може сам да финансира тръбопроводите", твърди Маринченко.

"Северен поток 2" ще струва 10.7 млрд. долара, а до края на 2018 г. проектът е получил около 80% от общото финансиране, разкри преди време шефът на "Газпром" Алексей Милер. Разширяването на "Турски поток" ще струва около 76.5 млрд. рубли (1.15 млрд. долара), показват изчисленията на руската компания.

През лятото на 2017 г. САЩ вече прие законодателство, превиждащо санкции срещу фирми и граждани, които инвестират в изграждането на руски експортни тръбопроводи повече от 5 млн. долара годишно или 1 млн. долара наведнъж. Ограниченията важат и за доставчиците на услуги, технологии или информационна поддръжка на проектите.

Опасенията са, че това може да означава санкции за всяка компания, която участва в разработването и модернизацията на свързаните с Русия енергийни проекти по цял свят. Ограниченията вероятно ще засегнат и всяка европейска компания, свързана с руските тръбопроводи.

Удар по руския втечнен газ

Нови европравила за газопроводите - в полза на Германия, но дали и на България?

Европейският съюз затегна правилата за нови газопроводи, влизащи на негова територия, но Германия намери начин да се измъкне от по-сери...

Санкциите срещу руски проекти за втечнен природен газ засега няма да имат сериозно влияние, тъй като Русия разработва такива проекти само на собствена територия и няма намерение да го прави в чужбина.

Държавната "Газпром" управлява такова съоръжение на остров Сахалин в Далечния изток, а частната "Новатек" има нов завод на полуостров Ямал в Арктика. И двете смятат да разширят проектите си и да строят нови съоръжения.

Ограниченията няма как да попречат на целта на Русия да повиши дела си на световния пазар на втечнен газ до 20% до 2035 г., след като удвои дела си до 8% миналата година.

"Забраната за несъществуващи руски проекти за втечнен газ в чужбина е доста неприятен сигнал", тъй като е първи удар на САЩ срещу руските амбиции в тази област, смята Маринченко. "За Русия е от ключово значение бъдещите й местни проекти за втечнен газ да не бъдат санкционирани", отбелязва той.

В дългосрочен план ограниченията могат да засегнат способността на Русия да поддържа производството си, смята експертът. Като цяло "новият пакет от санкции едва ли ще бъде шок за руската енергийна индустрия, но и няма да остане незабелязан", предвижда Маринченко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа