САЩ се готви да засили натиска срещу Русия, критики към Юнкер по темата

3906
САЩ се готви да засили натиска срещу Русия, критики към Юнкер по темата

Чуждестранни компании, работещи по проекта за изграждането на газопровода "Северен поток 2", може да попаднат под американските санкции в рамките на закона CAATSA (За противодействие на противниците на Америка чрез санкции). Това обяви на редовен брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Хедър Науер, предаде БГНЕС.

"Компаниите свързани с изграждането на магистралните тръбопроводи между Русия и други страни, може да бъдат подложени на санкции в съответствие със CAATSA", каза тя, отговаряйки на въпрос дали проектът "Северен поток 2" може да бъде подложен на ограничения от страна на Вашингтон.

Според Полша "Северен поток 2" може да предизвика война

Според полския министър-председател Матеуш Моравецки планираният руско-германски газопровод „Северен поток 2“ може да преди...

Припомняме, че CAATSA реално беше приет още в края на лятото на миналата година. Съгласно предвиденото в него се съкращава максималния срок на пазарно финансиране на руските банки, които се намират в черния списък на САЩ още от времето на Обама, на 14 дни, а на санкционираните компании от нефтогазовия сектор - на 30 дни. Документът също така предвижда, че президентът на САЩ ще може да налага санкции на лица, които имат намерение да вложат в строителството на руски експортни тръбопроводи повече от пет милиона долара за година или един милион долара наведнъж. Под удар попадат също така лицата, които предоставят на проекта услуги, технологии или оказват информационна поддръжка.

Беше изрично изяснено обаче, че американски проекти за проучване и добив на петрол и природен газ извън американска територия ще бъдат засягани само и единствено ако в тях има руско участие от над 33% и не говорим за руска компания в черния списък на САЩ.

Науер препоръча и да се обърне внимание на това какво ще се случи между САЩ и Русия в контекста на налагане на санкции през следващите седмици или месеци. "Санкциите са инструмент в набора от средства за въздействие на САЩ и това е нещо, което ние без съмнение използваме. Ние не обявяваме санкции, но следете какво ще се случва в контекста на отношенията САЩ - Русия през следващите седмици и месеци", бяха точните думи на Науер.

Реакции срещу Юнкер заради Русия

МВнР на Русия покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Министерството на външните работи на Русия покани всички посланици на среща с ръководството и експерти от Департамента по въпросите на ...

Междувременно във Великобритания има куп остри реакции срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер - заради официалното писмо, с което Юнкер поздрави Владимир Путин за спечелването на четвърти мандат като президент на Руската федерация.

В писмото Юнкер пише до Путин, че "винаги съм твърдял, че позитивните отношения между ЕС и Русия са ключът към сигурността на нашия континент. Целта ни трябва да е възстановим сътрудничеството за паневропейска сигурност. Надявам се, че ще използвате четвъртия си мандат за преследване на тази цел".

Ашли Фокс, лидер на консервативната група на британските евродепутати, заяви, че "възмутителната" похвала от страна на Юнкер и предложението към Путин за паневропейска сигурност са израз на помирение.

Други лидери на ЕС се дистанцираха от позицията му, а Ги Верхофстад, преговарящият за Brexit в Европейския парламент, заяви, че сега не е "време за поздравления". Доналд Туск, председател на Европейския съвет и бивш полски премиер, каза лично, че няма да изпрати поздравително писмо до Путин, коментира The Times, цитиран от Агенция "Фокус".

Паси: Западът няма как да разбере Русия

"Западът няма как да разбере Русия, защото това са две различни планети. Владимир Путин демонстрира бойни изкуства, той е пилот...&nbs...

Интересен факт е, че и американският президент Доналд Тръмп поздрави Путин за преизбирането му. Това също отприщи вълна от критики, като сенаторът-републиканец Джон Маккейн, който беше главна действаща фигура при спирането на "Южен поток", обвини Тръмп, че с поздравлението легитимира диктаторски режим: "Американски президент не води Свободния свят, поздравявайки диктатори със спечелването на срамни избори".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа