Сбърка ли руската армия с Лисичанск – и руски, и украински мнения за пирова победа

17535
Сбърка ли руската армия с Лисичанск – и руски, и украински мнения за пирова победа
Снимка: Getty images

След поемането на контрола и върху Лисичанск, руската армия насочва вниманието си към Бахмут, Славянск и Караматорск. Бахмут е една от основните нови цели, като артилерийският обстрел по места в това направление от страна на Русия е ожесточен. Друга голяма цел за момента е Авдеевка (градът се намира на север от Донецк и е южен подстъп към Славянск и Краматорск), където руснаците съсредоточават огнева мощ, но нямат съществен напредък. При Билохоривка, руснаците са нанесли и ракетен удар. ОЩЕ: Украинската армия унищожи почти цял руски батальон с един удар (СНИМКИ)

Военните действия обаче като цяло не са така интензивни, както бяха при Северодонецк и Лисичанск. Причината – руският президент Владимир Путин предложи да бъде обявена "оперативна пауза" след превземането на Лисичанск. Става въпрос обаче само за силите, които бяха ангажирани в битката при Лисичанск. А в ежедневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира думите на Путин в смисъл, че войниците, били се при Северодонецк и Лисичанск, имат нужда от продължителна почивка и трябва да има преформатиране на части заради загуби на личен състав, но едва ли руското оперативно командване ще рискува дълга пауза за необходимата почивка, за да не загуби инициативата.

В едно от поредните си интервюта обаче (при руския опозиционер Марк Фейгин), Олексий Арестович, съветникът на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, коментира, че победата в Лисичанск е последната голяма руска победа във войната. Той заяви, че и там, и при Северодонецк украинците са успели да се изтеглят така, че руснаците не са разбрали навреме и специално за Лисичанск два дни са хабили ресурс да бомбардират вече освободени украински позиции. Арестович обаче не изключи "малки руски победи".

Именно в този ред на мисли бившият министър на непризнатата от международната общност Донецка народна република и основен обвиняем за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин (Игор Стрелков) в серия от публикации в Телеграм канала си критикува смисъла на това да бъде превземан Лисичанск. Той изрично казва, че атакуващият потенциал на ангажираните при Лисичанск руски сили е "изчерпан". "Руската войска изпитва увеличаващи се трудности да се противопостави тактически на украинската заради превъзходството на украинците в жива сила. Отсъствието на нови попъления и липсата на ротация води до постоянно понижение на бойната готовност и морала на нашите сили", коментира Стрелков. Той посочва, че украинската армия подготвя свои операции и вади заключения за това предвид няколкото взривени оръжейни складове с руско оръжие напоследък, за което украинците използваха западно оръжие – например системите за залпов огън HIMARS – на 4 юли в Харковска област, в Донецка област, на 3 юли при Мелитопол, както и в Запорожка област. Има данни и, че украинското партизанско движение в Херсонска област се цели в разрушаване на жп пътища до Мелитопол, за да спре доставките на руско оръжие. Стрелков е категоричен, че войната се води "по украинските условия". А украинската армия докладва, че тази нощ в Херсонска област са унищожени нови два оръжейни склада, ракетна установка "Ураган", гаубица Msta-B и танк T-62, като при ударите са убити 30 руски войници.

Що се отнася до Харковска област, там е имало руски въздушен удар по самия Харков. Продължава и артилерийната битка при няколко села, най-значимото от които е Деменциивка.

ОЩЕ: Проруски сепаратисти почнаха да критикуват Путин за положението с армията в Украйна

В Николаев рано сутринта е имало руски ракетен удар, същото е станало в Днепропетровск – по цели в града са изстреляни 7 руски ракети, 6 са свалени от украинската ПВО, няма данни за жертви.

По последни руски данни, в Русия са "евакуирани" 2,3 млн. украинци, включително 365 000 деца. Украинските власти са категорични, че много от тях са насилствено депортирани, а действията на руските власти – с опити за установяване на руска администрация в украински окупирани територии, подсказват точно това. А украинският премиер Денис Шмигал заяви на конференция в Лугано, че на страната му ѝ трябват 750 млрд. долара, за да се възстанови.

ОЩЕ: След превземането на Лисичанск - къде ще се съсредоточи руската армия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа