Себастиян Курц готов да закупи "Sputnik V" преди одобрението от Евросъюза

1779
Себастиян Курц готов да закупи "Sputnik V" преди одобрението от Евросъюза
Снимка: Getty Images/Guliver

Австрия може да регистрира руската ваксина срещу "Sputnik V“ на национално ниво, ако процесът на одобрение от Европейската агенция по лекарствата се проточи. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, съобщава РИА Новости. Според него всички процедури в EMA отнемат много дълго време, поради което Европа изостава, например от Великобритания и САЩ по отношение на ваксинацията.

"Разбира се, има възможност да се направи това на национално ниво, ако отнеме твърде много време на европейско. Има държави в Европа, които използват няколко ваксини, например Унгария или Сърбия, които също използват "Sputnik V“, което е страхотно предимство за тези страни. защото те могат да ваксинират населението по-бързо. Това спасява животи, работни места“, каза Курц по време на пряко предаване в Инстаграм, цитиран от БГНЕС.

Австрия купува 1 милион дози „Спутник V“ през април

Австрия ще закупи от Русия 1 милион дози от руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ през април. Това обяви австрийски...

"Това би ни помогнало много, защото процесът на ваксинация ще бъде значително ускорен. Застъпвам се да направим това. Сега координираме това с федералното правителство", каза той. "Наистина се надявам, че ще можем да закупим тази ваксина, както и да я приложим. Това е не само мое решение, но и силно го подкрепям", заключи канцлерът. Миналата сряда Курц се срещна с руския посланик в Австрия Дмитрий Любински, след което той обяви, че Виена може да поръча ваксината „Sputnik V“ от Русия тази седмица. 

Руската ваксина „Sputnik V“ преминава през процедура на постепенно преразглеждане от 4 март в EMA, която одобрява ваксините за употреба на европейския пазар. По-рано в EMA изрази надежда, че оценката на "Sputnik V" ще се проведе в ускорен период, но няма дата за одобрение на ваксината. Според съобщения в медиите, одобрението на руската ваксина, ако няма затруднения, трябва да се очаква през май.

В началото на февруари научното списание „Lancet“ публикува резултатите от третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината „Sputnik V“, потвърждавайки нейната висока ефективност и безопасност. По време на фаза III клинични изпитвания, Sputnik V“ демонстрира високи нива на ефикасност, имуногенност и безопасност - ефикасността на ваксината е 91,6%. Ваксината осигурява пълна защита срещу тежки случаи на инфекция. Ваксината "Sputnik V“ е одобрена в близо 60 държави с общо население над 1,5 милиарда. Тя се нарежда на второ място в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа