X
 
 

Секретен доклад: При Брекзит без сделка - недостиг на гориво, храни и лекарства на Острова

5333 3
photo of Секретен доклад: При Брекзит без сделка - недостиг на гориво, храни и лекарства на Острова
Снимка: iStock/Guliver
Обединеното кралство може да се сблъска с недостиг на гориво, храни и лекарства и блокирани пристанища и летища, ако Лондон напусне Европейския съюз без каквато и да е сделка, съобщи вестник Сънди таймс, като цитира поверителен правителствен документ.

Документът е бил съставен по-рано този месец от кабинета под кодовото име „Операция Йелоухамър“. Той предлага поглед върху скрито планиране, което се извършва от правителството на Обединеното кралство, за да се предотврати потенциален срив в британската инфраструктура, пише вестникът, цитиран от БГНЕС.

Даунинг стрийт 10: Парламентът не може да спре Брекзит без сделка

Британският премиер Борис Джонсън ще каже на Ангела Меркел и на Еманюел Макрон тази седмица, че парламентът не може да спре Брекзит без...

Документите, цитирани от „Сънди таймс“ са определени като " чувствителни", тъй като нацията остава до голяма степен неподготвена за сценарий без сделка. В тях се отбелязва и нарастващата "умора от излизане от ЕС" заради отложената дата на напускане на Общността.

Документите от „Операцията Йелоухамър“ разкриват също, че правителството на Обединеното кралство очаква завръщането на твърда граница с Ирландия, което впоследствие може да предизвика протести и блокиране на пътя, и в крайна сметка „да повлияе на доставките на горива“.

Освен това, количеството на прясна храна ще бъде намалено, а цените ще се повишат и това може да удари "уязвимите групи", се казва в "Операция Йелоухамър".

Сценарий без сделка може също да предизвика протести в Обединеното кралство, което от своя страна може да "изисква значителни количества полицейски ресурси", се казва в изтеклите документи.

Британски министър: Брекзит без сделка ще струва 90 млрд. лири

Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд предупреди претендентите за председател на управляващата Консервативна партия, ч...

Въздушният трафик също може да бъде засегнат, според класифицираните данни. По-специално се очакват закъснения на полетите от летищата на ЕС и на граничните контролно-пропускателните пунктове.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, който встъпи в длъжност през юли, подчерта, че ще се опита да предоговори споразумението за оттегляне, за да отмени предпазната клауза за Северна Ирландия, но ако това не се случи, Обединеното кралство все пак ще напусне в договорения краен срок 31 октомври - дори и без сделка.

Междувременно Европейският съюз многократно заяви, че няма да възобнови преговорите по споразумението за оттегляне, договорено с предшественика на Джонсън Тереза Мей, която подаде оставка след като няколко пъти не успя да прокара споразумението през парламента на Обединеното кралство.

През 2016 г. гражданите на страната гласуваха за излизане от Европейския съюз на референдум. Първоначално Великобритания беше решена да се оттегли от блока миналия март, но законодателите не одобриха споразумението за Брекзит, договорено между Лондон и Брюксел, така че крайният срок беше преместен на октомври.

Производители масово напускат Великобритания заради Брекзит

  Повечето автомобилни производители, които имат свои заводи във Великобритания, се готвят да напуснат страната заради предстоящи...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Тия са толкова тъпи, че се вижда даже от слепите. Защо им е brexit след като самото бъдеще на ЕС е под въпрос? Умните, като нас, ще чакат до последно, после се включват в приватизацията и пей сърце.
  • Opportunities , Възможности 2 Opportunities , Възможности преди 1 месец Профил на трол?
    Щом ситуацията да бъде такава , каквато се предполага , единствената възможност за излизането ще е мобилизация на цялото общество чрез инерцията , в която се преразпределят наново местата и функците в верижите за снабдяване . Ако щем , нещо подобно каквото си е било 1989 и следните 10 години в България . С една малка значителна разлика : България по-начало загубила пазарите си , но къде ? Износът виж още ›› в Арабия, както и страните от СССР . Докато Британия даже при сценарио NO-DEAL си оставя почти непроменено в същата позиция както си е в моментът относно поне 53 страни от Комонвелт . При нас нащият Соц-Ексит довел до миграция от нашенският елит както и работна ръка вън от България . Така и капиталите . В Англия е възможно обратният феномен . А самото ЕС също имат интерес за продължаването в всичките им взаимните работи. Приятен Брексит пожелаваме !
  • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
    Това за горивото е особено комично. Изобщо циркът Брекзит потвърждава поне едно нешо. Всичко е ПРЕКАЛЕНО НЕЯСНО И НАЙ ВЕЧЕ НА ТЪМНО.А , защо е така ? Така не би трябвало да бъде в едни демокрации. Просто НЯМА никакви демокрации, а Плутокрации. Свят функционираш по този начин действа на принципа на /Умно село*Д.Донев/ и неминУемо се е запътил / евроАтлантическата цивилизация му е дала насока/ към В виж още ›› селенското Бунище.