X
 
 

Северна Македония пренаписва историята си

4405 6
Северна Македония пренаписва историята си
Снимка: iStock/Guliver
Масови редакции в учебниците по история започват в Северна Македония. 

Формираната по силата на Преспанския договор Съвместна гръцко-македонска експертна комисия е започнала работата си за отстраняване на иредентистките и исторически неточните текстове от образователната програма и всички учебници в Северна Македония за следващата учебна година, заяви заместник-министърът на външните работи на Гърция Маркос Боларис пред държавната агенция АНА-МПА, цитирана от "Фокус".

Боларис, който оглавява гръцката делегация в съвместната комисия, се позова на промените и предприетите досега действия преди второто заседание на органа.

„Трябва да завършим работата ефективно и с добро качество, колкото е възможно по-скоро, за да имаме осезаеми резултати от следващата учебна година“, каза той. Боларис поясни, че членовете на комисията от двете страни (Гърция и Северна Македония) са известни учени и експерти, които напълно разбират работата, която трябва да свършат и имат задълбочени познания за историята и на двата народа, както и уважение към международното право и европейските достижения на правото. Според него, те са в позиция да донесат справедливост и да предадат историческата истина, премахвайки всички елементи на пропаганда от текстовете, илюстрациите и картите, „които замърсяваха учебниците през последните десетилетия“.

Освен това, добави той, „ние не поискахме нищо повече от нещата, които бяха приети пред международната общност и няма да приемем нищо по-малко“. Не става ясно обаче дали Северна Македония ще коригира масовите несъотвествия, свързани с българската история. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Да пишат! Само да не ни пипат турското робство, че без него историята ни е на две салфетки ...
 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Гърци и македонци пренаписват нашата история! А къде са заспали тъпите ни вождове!? Сънуват си крадените имения! И мечтаят за още! Ще си плащат и за тъпотията, и за кражбите и за унищожението на България! Още малко остава!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  За разлика от нашите мекушави политици, податливи на компромисни исторически формулировки, гръцките политици пипат здраво и необратимо ! На научния и политическия свят е добре известно, че до Балканските войни не е съществувала „македонска” нация и държавност и че славяноезичното население на географска област "Македония" като наследник на многовековна българска държавна и културна исто виж още ›› рия е носител на българско самосъзнание, българска религиозно-духовна и езиково-писмена култура. С други думи, НЕГОВАТА ИСТОРИЯ ДО ТОЗИ ПЕРИОД Е БЪЛГАРСКА, А НЕ „ЗАЕДНИЧКА” С БЪЛГАРСКАТА ! Ние нямаме правни снования да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се определят и наричат, но те още по-малко имат научно и правно (да не говорим за морално !) основание да подменят със задна дата идентичността на своите български предци и вековната им история ! Да, решенията на Берлинския конгрес поставят пред драматични изпитания българското население от Македония в борбата му за освобождение. Като елемент на тактически разногласия се раждат и първите кълнове на политически сепаратизъм, но неговият български характер е неоспорим. Историческата истината, уви, е, че настоящата "македонска" държавност, конституирана в Югославия през 1944 г., е продукт на целенасочено културно отродяване и сърбомакедонистки инженеринг !
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  До Втората Световна Война, не е имало "македонска" нация!
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  А къде сме ние, а?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Византийците ще пренаписват историята на Северо Македонския народ ! Тиквта само ще е преподпише, при аплодисментите на Павиана Цвъкльо .