Северът срещу Юга - няма съгласие в ЕС за икономическата помощ заради коронавируса

5279
Северът срещу Юга - няма съгласие в ЕС за икономическата помощ заради коронавируса
Снимка: Getty images/Guliver

Министрите на финансите на ЕС влязоха в спор в ранните часове на денонощието, за да преодолеят различията как да възстановят икономиките си след коронавирусната пандемия. Германия засега отказа да приеме призива на Италия за безпрецедентно споделяне на икономическата тежест с най-засегнатите страни - чрез идеята за т.нар. "коронавирус облигации".

В продължение на седмици 27-те държави-членки на ЕС търсят начини да отговорят на икономическия хаос, като Италия и Испания настояват за фонд за солидарност, който ще бъде изплащан от европейските партньори, които взаимно ще заемат пари на пазарите. Испанският премиер Педро Санчес дори написа специална статия, с която предупреди, че ако не спечелят всички, ще загубят всички.

Привидно съгласие за мерките срещу коронавируса в ЕС

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на коронавируса на извънредна сесия в Брюксел. За първи път в ис...

Предложението, известно с името "коронаоблигации", беше категорично отхвърлено от Германия, Холандия и други по-богати страни, които гледат на него като опит на задлъжнелия Юг несправедливо да се възползва от фискалната дисциплина на Севера.

След повече от 7 часа разговори тази нощ, Италия отказа да отстъпи, призовавайки най-богатите сили в еврозоната да преодолеят своите дълго пазени червени линии.

"На този етап нищо не е договорено. Това ще отнеме време", каза европейски източник.

Берлин и неговите съюзници настояват, че всяка европейска страна трябва да спаси икономиката си като използва спасителния фонд на еврозоната от 410 милиарда евро, както и да изчака да види ефектите на паричните стимули, които вече са отпуснати от Европейската централна банка.

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено има задачата да намери компромис в битката, която прие емоционален обрат. Досега вирусът е убил повече от 50 000 души в Европа.

Председателят на ЕК: България показва, че солидарността е в сърцето на ЕС

В ексклузивно интервю за БНР председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заявява, че пандемията с коронавируса все ...

"Всички знаем, че това не е време за бизнес, осъществяван с обикновени политики. Трябва да покажем на нашите граждани, че Европа ги защитава", заяви Сентено, който е и финансов министър на Португалия. Министрите трябва "да поемат ясен ангажимент за координиран и мащабен план за възстановяване", добави той.

В понеделник германският канцлер Ангела Меркел повтори позицията на своето правителство в полза на активирането на спасителния фонд на Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ), за да помогне на страните, които се нуждаят от него. Но тя категорично не спомена споделени заеми като "коронаоблигации" или еврооблигации, което ядосва Рим.

"Еврооблигациите представляват сериозен отговор, съобразен с кризата, през която преминаваме", аргументира се в понеделник италианският премиер Джузепе Конте.

Франция подкрепя Италия и Испания и настоява за това, че икономическата разруха, причинена от COVID-19, изисква нов начин на мислене в Европа и изисква от страните членки да си помагат взаимно по безпрецедентен начин.

Италия отказва да използва ЕСМ, създаден през 2012 година по време на дълговата криза в еврозоната, когато държави като Гърция вече нямаха достъп до заеми. Програмите му се предлагат с условия за страните, които го използват. Това са тежки условия, които Италия и Испания твърдят, че биха отказали, ако други столици се опитат да им ги наложат след кризата, причинена от вируса.

Подпомагат финансово най-тежко засегнатите от коронавируса страни в Евросъюза

Европейската комисия одобри серия от многомилиардни пакети за държавна подкрепа за Гърция, Полша и Португалия. С това се цели смекчаван...

Северните страни настояват, че условията могат да бъдат сведени до минимум, като се има предвид причината за кризата, но в по-дългосрочен план всяка държава трябва да сложи ред в своите финанси.

Каквото бъде договорено от министрите на финансите, ще отиде при лидерите на ЕС, които се очаква да проведат видеоконференция по-късно през април.

Обсъжда се и инструмент за отпускане на заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за подкрепа на малки и средни предприятия и гаранционен фонд за някои национални схеми за борба с безработицата, които ще се ръководят от Европейската комисия.

Още: "Коронавирус: Пикове на разболели се в САЩ и Русия, в Китай празнуват отварянето на Ухан"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа