Шефът на ЕИС подаде оставка, недоволен от мерките на ЕС срещу коронавируса

3618
Шефът на ЕИС подаде оставка, недоволен от мерките на ЕС срещу коронавируса
Снимка: Getty

Шефът на Европейският изследователски съвет (ЕИС) е подал оставка, потвърди днес ЕС, на фона на съобщения, че причината е европейският отговор на пандемията от коронавирус, предаде AFP, цитирана от БНР. 

Мауро Ферари, който пое председателския пост в европейската изследователска агенция през януари, заяви пред Financial Times, че е „изключително разочарован“ от отговора на блока за пандемията, която тежко засегна Италия и Испания. Той се оплака, че е срещнал "институционални и политически пречки" на опитите да се създаде научна програма за борба срещу вируса.

"Мислех, че в момент като този най-добрите учени в света трябва да бъдат снабдени с ресурси и възможности за борба с пандемията, с нови лекарства, нови ваксини, нови диагностични инструменти, нови динамични поведенчески подходи, основани на науката, които да заменят често импровизираните интуиции на политическите лидери." Това каза професорът и допълни, че стратегията, която е предложил за борба с вируса, е била отхвърлена единодушно от научния съвет на ЕИС, защото била срещу обичайния начин на работа на съвета.

Той обаче е получил втори шанс, когато Урсула фон дер Лайен го е помолила за мнение относно справянето с пандемията. След това е разработил план, "към който тя допринесе със съществени указания". 

"Самият факт, че работих директно с нея, създаде вътрешна политическа гръмотевична буря", заяви шефът на ЕИС.

СЗО: Рано е Европа да разхлабва мерките срещу коронавируса

Въпреки „положителните признаци“ в някои страни, е твърде рано да се разхлабват мерките за ограничаване разпространението н...

Ферари се оплака от "пълното отсъствие на координация на политиките в здравеопазването между държавите членки и непрекъснатото противопоставяне на инициативите за съгласувана финансова подкрепа в ЕС".

Говорител на Европейската комисия изрази съжаление за оставката на Ферари, подадена едва 3 месеца след поемането на поста.

Оставката на Ферари, подадена лично пред председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, влиза в сила веднага, съобщи говорителят на ЕК Йоханес Барке. Като защити действията на Комисията, той подчерта, че по бързата процедура са одобрени 18 изследователски и научни проекти за борба с коронавируса, а други 50 проекта на Съвета също се включват в рамките на общите усилия на ЕС.

Ферари напомни пред вестника, че се е присъединил към Европейския изследователски съвет (ЕИС) като горещ привърженик на ЕС, на начинът, по който Съюзът е реагирал на коронавируса, е променил мнението му.

Той посочва, че стратегията, която е предложил за борба с вируса, е била отхвърлена единодушно от научния съвет на ЕИС, защото била срещу обичайния начин на работа на агенцията.

ЕК настоява страните-членки да удължат забраните за пътувания до 15 май

Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да удължат забраните за несъществени пътувания в безвизовата зона на блока най-малк...

Шейсатгодишният проф. Мауро Ферари, който има италианско и американско гражданство, е смятан за един от пионерите в наномедицината. В продължение на десетилетия той работи в САЩ, преди да приеме поста в ЕИС.

Професорът остава хоноруван преподавател във Вашингтонския университет по фармация. Сега той планира да създаде международна изследователска инициатива за борба с коронавируса в САЩ.

ЕИС е създаден през 2007 г. за общоевропейски върхови изследвания, като през 2019 г. имаше бюджет от над 2 милиарда евро.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 8 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа