Шотландия с първа стъпка към референдум за независимостта

4969
Шотландия с първа стъпка към референдум за независимостта

Шотландският премиер Алекс Салмънд постави днес началото на консултации, които ще продължат двайсет седмици и са първи етап към референдум за независимост на Шотландия през 2014 г., предаде Франс прес.

Салмънд представи пред парламента в Единбург подробности за референдума, който ще включва "краткия, директен и ясен" въпрос: "Съгласни ли сте Шотландия да бъде независима страна?"

Салмънд иска шотландците да напуснат британската армия

Премиерът на Шотландия Алекс Салмънд заяви, че шотландските войници ще бъдат изтеглени от британската армия, ако референдумът за отде...

Близо 5 милиона шотландци ще имат възможност по време на четиримесечните консултации да направят други предложения за това как да протече референдумът, колко да са въпросите, как да са формулирани, предаде ДПА.

Според неотдавнашни социологически допитвания само между 30 и 40 процента от шотландските избиратели са за отделяне от Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Въпросът предизвика напрежение между Лондон и Единбург, след като миналия месец британското правителство настоя, че само то има правомощията да организира подобен референдум.

Камерън настоява допитването да се проведе по-рано от 2014 г., което е искането на Салмънд. Първите разговори между тях за предложения референдум ще се проведат в петък. БТА

Англия ще трябва да влиза повторно в ЕС, ако Шотландия се отцепи

Великобритания ще трябва отново да преговаря за членство в ЕС, ако Шотландия се отдели от Обединеното кралство, предупреждават правни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com