Шотландия вън от Великобритания и обратно в ЕС?

6484
Шотландия вън от Великобритания и обратно в ЕС?
Снимка: iStock

В Шотландия, също както и в цялото Обединено кралство, секторът на услугите е най-важният. Ако обаче попитате шотландците на улицата за икономическия потенциал на страната или за това, кое е най-важно за износа, повечето ще споменат уискито, сьомгата или петрола. И наистина, мечтата на шотландците за независимост дълго време бяха свързани тъкмо с нефтените залежи в Северно море.

„Черното злато“ трябваше да осигури бъдещето на Шотландия, но днес вече никой не говори за това. В градове като Абърдийн в Северна Шотландия добивът на нефт и газ все още осигурява 40 000 работни места, но отдавна е ясно, че тази ера върви към своя край. Кейт, 30-годишна жителка на Абърдийн, отговаря колебливо на въпроса дали Шотландия може да си позволи независимост:

„Не съм сигурна. Притеснява ме това дали нашата икономика е достатъчно силна, за да оцелее сама, ако вече не сме част от Обединеното кралство и от ЕС. Имам известни опасения.“

Изпълнява ли Шотландия критериите за членство в ЕС?

ЕП одобри Споразумението за търговия и сътрудничество с Обединеното кралство

Европейскит парламент гласува с голямо мнозинство за одобряването на Споразумението, с което се определят правилата на бъдещите отношен...

И други споделят същите опасения, още повече, че изобщо не е ясно колко дълго може да се проточи процедурата за приемане в ЕС и дали Шотландия въобще изпълнява критериите за членство. Още преди началото на пандемията разходите на Шотландия на глава от населението надвишаваха приходите, а в условията на пандемия бюджетният дефицит направо експлодира. За текущата финансова година (2020/21) се очаква дефицитът да стигне до 25% от БВП на страната - ниво, което е близо 8 пъти над разрешеното в ЕС.

Противниците на идеята за независимост на Шотландия посочват, че без финансовата помощ на британското правителство за Националната здравна служба страната изобщо нямаше да оцелее през миналата година. Освен това хиляди шотландци получаваха компенсации за преминаването им на съкратено работно време заради пандемията.

По-високи данъци или по-ниски разходи?

Майри Споуидж от университета в Глазгоу смята, че Шотландия би могла да се справи и като самостоятелна държава. Въпросът не е дали, а как, твърди икономистката. Според нея, има два пътя: или да бъде разширена данъчната база за повишаване на приходите, или да бъдат намалени разходите.

А второто едва ли ще се хареса на населението. Рой, 50-годишен избирател от Глазгоу, се тревожи и от друго: ако Шотландия обяви независимост и бъде приета в ЕС, това навярно ще доведе до появата на „твърда“ граница между Шотландия и Англия. Затова той е категорично против идеята за независимост: „Всичко в професията ми е свързано с Англия. Между два и три пъти седмично пътувам до Англия и ако трябва да минавам граница и да попълвам и представям документи, това ще бъде истинска лудост. Накрая ще бъдем принудени да преместим фирмата другаде, което ще означава загуба на работни места за Шотландия“, казва той.

ЕП гласува търговската сделка с Великобритания по Брекзит

Европейският парламент ще гласува днес (27 април) ратификацията на споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритани...

Англия е най-важният търговски партньор

Появата на граница ще бъде пречка и за търговията. Близо 60% от шотландския износ е предназначен за Обединеното кралство, а най-големият дял от експорта заминава за Англия. Това означава, че Англия е далеч по-важен търговски партньор за Шотландия от ЕС.

От Лондонското висше училище за икономика са изчислили, че ако Шотландия напусне Обединеното кралство, това ще удари шотландската икономика от два до три пъти по-силно, отколкото Брекзита. Даже и ако е възможно страната да бъде приета в ЕС, доходът на глава от населението в Шотландия ще спадне значително - с около 6 до 7,5 процента, показват изчисленията на експертите. С други думи: ако шотландците искат да са независими и самостоятелни, това може да им излезе твърде скъпо.

 

Източник: Имке Кьолер, Дойче веле.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа