"Шпигел": ЕС планира да обучава 15 000 украински военни

3242
"Шпигел": ЕС планира да обучава 15 000 украински военни
Снимка: Getty Images

Европейският съюз планира да обучава до 15 000 украински военни в тренировъчна мисия, целяща да подкрепи Украйна в борбата ѝ с руските сили, които нахлуха на нейна територия. Това съобщава германското сп. "Шпигел", цитирано от БТА.

По информация на изданието страните от ЕС през последните седмици са се споразумели на работно ниво, че до 15 000 украински войници трябва да преминат обучение и допълнителна подготовка извън Украйна възможно най-бързо. Според дипломати, участващи в преговорите, 3000 украински войници трябва да преминат специализирано обучение, например тактическо бойно обучение за командири или курсове за сапьори.

Ще се реши ли Русия да използва ядрено оръжие

Военната доктрина на Русия в голямата си част се опира на използването на ядрено оръжие. Но тук става въпрос не за непосредственото му ...

Плановете за мисията, които върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предложи в края на август, трябва да бъдат одобрени в средата на октомври. Досега отделни държави от ЕС са обучавали украинци в рамките на двустранни проекти. Например Бундесверът обучава екипи в Германия за оръжейни системи, доставени от Берлин, като самоходната гаубица "Панцерхаубице-2000" или зенитния танк "Гепард". В момента на различни места се обучава допълнителен персонал за тези и други германски системи.

Когато ЕС започне мисията, която ще се нарича "Мисия на Европейския съюз за военна помощ", дейностите на отделните държави ще бъдат обединени, което би трябвало да осигури по-добра координация. Между страните обаче е имало някои разногласия за подробностите при планирането на мисията, отбелязва "Шпигел". 

Полша е предложила да създаде своеобразен централен лагер за обучение на украински военни близо до границата с Украйна. Според военни служители поляците са искали на практика да обучават там цели бойни единици с численост до батальон. Германия обаче се е обявила против това. Според германската армия създаването на голям тренировъчен лагер в Полша ще отнеме много време и той ще трябва да бъде защитен от евентуално шпиониране от руските тайни служби и от възможни нападения или саботажи. 

В крайна сметка е бил намерен компромис на работно ниво. Предвижда се поляците да създадат своеобразен малък щаб и да получат средства от ЕС за тази цел. Вместо централен тренировъчен лагер се планират индивидуални курсове за обучение в страните от ЕС. Германия вече планира свои курсове за обучение чрез Бундесвера. 

Бивш шеф на ЦРУ: Путин не може да направи нищо, Русия ще продължи да губи на бойното поле

Руският президент Владимир Путин сега е изправен пред необратимо сложна ситуация на фона на анексирането на територии при продължаващат...

Окончателните подробности за мисията трябва да бъдат договорени в Брюксел следващата седмица. Очаква се решението за проекта да бъде взето на следващото официално заседание на Съвета по външни работи на ЕС на 17 октомври, посочва списанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа