Ще има дебат в ЕП за кризата на правовата държава в България

6334
Ще има дебат в ЕП за кризата на правовата държава в България
Снимка: БГНЕС

Антикорупционната група в ЕП подкрепи писмото на българския евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и искането му за внасяне на устен въпрос до Европейската комисия(ЕК) и дебат в пленарна зала за разследване на кризата на правовата държава в България.

Ето пълния текст на изказването на Радан Кънев пред Антикорупционната група:

Радан Кънев: ЕС може да ни спре парите заради корупцията и политизацията на прокуратурата

”Да го кажем направо - днешното състояние на медийната свобода, политическата корупция и политизацията на прокуратурата пряко зас...

"Скъпи колеги,

Искам първо да благодаря на всички и особено на председателството, че ми дадоха възможността да представя писмото си в толкова кратък срок. Ще се опитам да бъда кратък.

Проблемите с върховенството на закона в България не са новина за никого. Нито е новина фактът, че досега Механизмът за сътрудничество и проверка е неефективен за решаването на тези проблеми. Последната година обаче ситуацията бързо се влоши - може би поради преждевременното съобщение от Комисията за прекратяване на мониторинга по Механизма.

В писмото си до вас описах само шепа примери за цялосното завладяване на институциите и бизнеса от тесен политически бизнес кръг, силно свързан със службите за сигурност и съдебната система, разширяващ медийния си контрол от частни към публични медии.

Най-голямото ми притеснение е, че този процес върви ръка за ръка с усилията по Плана за възстановяване и Зелената сделка. Притеснявам се, че крайната цел е привличането на огромните средства, предназначени за българската икономика и използването им за по-нататъшно укрепване на тази нелегитимна власт, масово “зелено изпиране” на мафиотския бизнес и разграждане на правовата държава и демокрацията.

Радан Кънев: Кризата показа нужда от търговска независимост на Европа

„България не трябва да се лишава от европейска помощ заради възможността тези средства да бъдат усвоени по неправомерен начин. Та...

Само преди няколко часа прокуратурата започна нова медийна акция - този път в Президентството на Република България. Не съм гласувал за този Президент и нямам намерение да го направя и в бъдеще. Това обаче е безпрецедентен ход, който идва само часове, след като Президентът потвърди, че охранителите, които използваха насилие срещу нашия опозиционен политик, лидер на Демократична България, г-н Христо Иванов, наистина са служители на Националната служба за охрана (НСО).

Не на последно място - знам, че това е много труден и чувствителен въпрос за колегите ми от ЕНП, защото управляващата партия в България е важен член на семейството ни. Самият аз съм член на ЕНП и неотдавна бях част от коалиционно правителство. Участвах активно във формирането му само преди пет години. Тогава се надявах това да бъде управление, което да се справи с тези проблеми, а не да капитулира пред тях. Сега е моментът да действаме, за да няма втора Унгария или Полша в ЕС и за да няма ЕНП отново проблем, подобен на този с ФИДЕС

Предлагам ви да отправим устен въпрос до Комисията с искане за дебат по темата и предложение за резолюция. ЕС трябва да предприеме действия, за да помагнем на българското правителство да се освободи от тези опасни зависимости и страхове".

Вижте още:

Радан Кънев поиска ключов орган на Европейския парламент да разследва има ли беззаконие в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа