Ще може ли да се лети от Европа до Австралия само за 4 часа? Хиперзвуков самолет на водород е в тестово изпитание

9285
Ще може ли да се лети от Европа до Австралия само за 4 часа? Хиперзвуков самолет на водород е в тестово изпитание
Снимка: iStock

Полетът през света от Европа до дестинация като Австралия отнема около 20 часа с обикновен пътнически самолет.

Но швейцарско стартираща компания иска да съкрати времето за пътуване до малко повече от четири часа - с хиперзвуков пътнически самолет, задвижван с водород, предава БГНЕС.

Destinus тества своя прототип на самолет през последните няколко години, като в края на 2022 г. обяви успешни тестови полети на втория си прототип - Eiger.

Сега компанията обяви участието си в програма, ръководена от Министерството на науката на Испания, като част от плановете на испанското правителство за разработване на свръхзвукови полети, задвижвани с водород.

Агенцията, която контролира програмата на министерството, Centro para el Desarrollo Tecnológico e Industrial, избра проекта като стратегическа инициатива в рамките на своя Plan de Tecnologías Aeronáuticas (PTA).

Проектът е с обща текуща инвестиция от 12 милиона евро и в него участват компании и технологични центрове, както и испански университети.

Хиперзвуков самолет със скорост 7000 км/ч

Ръководителят на американската корпорация Lockheed Martin Мерилин Хюсън обяви, че работата над хиперзвуковия военен самолет HTV-3X върв...

"Радваме се, че ни бяха отпуснати тези безвъзмездни средства, особено защото те са ясен знак, че Destinus е в унисон със стратегическите линии на Испания и Европа за развитие на водородните полети", заяви Давиде Бонети, вицепрезидент по бизнес развитие и продукти на Destinus.

"За дълбокотехнологични компании като нас достъпът до тези фондове на ЕС за възстановяване е от съществено значение за провеждане на авангардни проучвания и ускоряване на иновациите, необходими за постигане на конкурентоспособност в световен мащаб. С тези безвъзмездни средства решенията на водородна основа за аеронавигационна мобилност ще бъдат една стъпка по-близо до превръщането им в реалност".

От Франкфурт до Сидни за 4 часа и 15 минути

Водородната енергетика е обект на множество изследвания и разработки, като привържениците ѝ изтъкват нейните екологични качества, тъй като основните странични продукти от изгарянето на водорода са топлина и вода.

Количеството генерирана топлина представлява предизвикателство при проектирането. Изследователи от университета RMIT в Мелбърн наскоро разработиха 3D принтирани катализатори, които според тях могат да захранват хиперзвуковия полет и да действат като охлаждащ агент за борба с екстремната топлина, генерирана при полет на самолети със скорост пет пъти по-висока от скоростта на звука, което е около 6100 км/ч.

НАСА поръча тих свръхзвуков самолет (ВИДЕО)

Инженерите от компанията Lockheed Martin ще проектират за НАСА тих свръхзвуков пътнически самолет. Новият авиолайнер трябва да отърве н...

При тези скорости бъдещите търговски авиокомпании ще могат да летят между Лондон и Ню Йорк за около 90 минути.

Швейцарското стартиращо предприятие Destinus твърди, че благодарение на неговата технология полетът от Франкфурт до Сидни ще трае само 4 часа и 15 минути, а не 20 часа, докато полетът от Франкфурт до Шанхай ще отнема 2 часа и 45 минути, което е с осем часа по-кратко, отколкото отнема това пътуване в момента.

През юни 2022 г. Destinus си партнира с испанския производител на двигатели ITP Aero, за да разработи съоръжение за изпитване на водородни двигатели. Безвъзмездната помощ от испанското правителство ще финансира изграждането на изпитателен център близо до Мадрид, където ще бъдат изпробвани водородните двигатели с въздушно дишане.

Втори проект за безвъзмездни средства в размер на 15 млн. евро ще финансира изследвания на аспекти на задвижването с течен водород.

Проектът е част от стремежа на Испания да заеме водеща позиция в разработването и производството на мобилност на базата на водород в редица сектори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа