Ще остане ли Франция в ЕС - горещият въпрос на изборите в страната

2999
Ще остане ли Франция в ЕС - горещият въпрос на изборите в страната
Снимка: Getty Images/Guliver

Изборите във Франция започват след по-малко от 24 часа, а гражданите на страната изглеждат по-объркани от всякога. Големият въпрос на президентския вот в неделя е един – дали французите ще подкрепят кандидат, който обмисля напускане на Европейския съюз?

Крайнодесният лидер Марин льо Пен, която е и водещ опонент в надпреварата, е заложила като ключова задача напускането, както на ЕС, така и на еврозоната. Лидерът на партия Национален фронт неведнъж е показвала „отвращение“ от блока, а основният й съперник Емануел Макрон предпочита да размахва европейското знаме на своите събития. Любовта и ненависта към еврообщността объркват и притесняват гражданите, но желанието за всеобща интеграция засега сякаш печели пред възможността „Фрекзит“ да сложи край на 60-годишния съюз.

Марин льо Пен заяви, че се страхува от нова терористична атака във Франция

Кандидатът за президент Марин льо Пен заяви, че се страхува от нова терористична атака във Франция „през следващите дни“, с...

„Никога досега европейският въпрос не имал такава важна роля в платформите на всички кандидати при каквито и да е избори“, казва анализаторът Пиер Вимонт от мозъчния тръст „Карнеги“. Все пак през последните пет години от последното президентско гласуване в Париж в страната и в Европа се наблюдава огромна криза с мигрантите и нарастването на популизма, което много допринесе и при вота за „Брекзит“. Ето защо нито един от петте основни съперници не може да си позволи да бъде неутрален по отношение на ЕС, независимо дали ще го посочи като гаранция за мир и стабилност или като източник на всички неволи.

Подобно на Макрон, консервативният кандидат Франсоа Фийон е положително отворен към Брюксел, подчертавайки ролята на френско-германската ос и значението на еврото. Двамата кандидати вече се срещнаха с германския канцлер Ангела Меркел по време на кампанията. Подкрепеният от Комунистическата партия Жан-Люк Меленшон клони по-скоро към позицията на Льо Пен, настоявайки за преразглеждане на основните разпоредби на договора на ЕС. Той е силно подкрепян от гръцката партия Сириза на премиера Алексис Ципрас, според която претендентът е „надежда за Франция и Европа“.

Идеологическите основни на евроскептицизма при Льо Пен и Меленшон обаче са доста различни. „Диктатура на банките“ Марин льо Пен се застъпва за „икономическия и териториален суверенитет“ на Париж. Меленшон се заканва да сложи край на „диктатурата на банките и строгите политики, налагани от тях“. И двамата обещават конфронтация с Брюксел и изглеждат сигурни, че ще излязат на върха, предвид силата на Франция в блока.

Крайнодесният лидер заяви, че ако спечели, ще стартира шестмесечни разговори, целящи да изтеглят страната от безвизовото шенгенско пространство и от еврозоната, преди да организира референдум за окончателен развод с блока. Подкрепяният от комунистите кандидат пък предприема двустранен подход, обобщен като „промяна на ЕС или напускане“. План А цели предоговаряне на условията за членство на Франция в ЕС, а план Б е пътят към раздяла с общността. Що се отнася до връщането към франка като национална валута, според социолозите повече от 70% от гражданите се противопоставят на отказа от еврозоната. Междувременно, в навечерието на първия кръг от вота, Меленшон отслаби евроскептицизма си, завявайки, че предпочита страната да остане в съюза и да ползва еврото като своя валута.

Тръмп: Нападението на „Шанз-Елизе“ ще има голям ефект върху изборите във Франция

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че смъртоносното нападение на парижкия булевард „Шанз-Елизе“, за което „И...

Льо Пен също коригира реториката си, като се фокусира повече върху проблеми като имиграцията и сигурността, последният от които бе изведен на преден план след редица атентати, свързвани джихадистките групировки. Иначе Макрон твърди, че има „Европа на сърцето“, иска да подкрепи еврозоната и е единственият кандидат-президент, който подкрепя СЕТА – споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Фийон, по-тясно обвързан с френския суверенитет, иска преразглеждане на баланса на силите между Брюксел и държави членки. По думите на Жан-Доминик Джулиани от Фондация "Робер Шуман" и Фийон, и Макрон „са твърде недоволни от статуквото, а Льо Пен и Меланшон – от „ограниченията“. Кандидатите обаче трябва да се стремят към подновяване на политиките на ЕС и начините, по които Франция ще съживи своята роля в блока, казва Джулиани.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа