Ще остане ли смяната на времето?

6013
Ще остане ли смяната на времето?
Снимка: iStock

Ще остане ли смяната на времето - това е сред най-често задаваните въпроси в последните дни. През 2018 тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците са поискали смяната на времето да бъде премахната. Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 година. Но правителствата на държавите-членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното. И няма никакви изгледи за скорошно решение, пише Дойче веле.

Според добре осведомени източници, германското председателство на ЕС, което продължава до края на годината, не възнамерява да влага много сили в тази посока: имало по-важни въпроси, а освен това за взимането на такова решение се изисквало квалифицирано мнозинство. В Берлин смятат, че е най-важно да се избегне хаосът, който би възникнал, ако отделните държави в ЕС решават въпроса индивидуално.

Вижте кога преминаваме към зимното часово време

Тази нощ на 24-и срещу 25-и октомври (събота срещу неделя) се връщаме към астрономическото - зимното - часово време. Точно в 4.00 часа ...

Самото германско правителство досега не е заело позиция относно избора на лятно или зимно часово време. Освен това то очаква от Еврокомисията експертна оценка за последиците от отмяната на двукратното превъртане на стрелките. А тези последици определено ще бъдат сериозни. На територията на ЕС има три часови зони: западноевропейско, средноевропейско и източноевропейско време. Ако занапред се въведе единствено лятното часово време, през зимата в западните и северозападните региони ще се развиделява много късно. На 21 декември в испанския град Виго слънцето ще изгравя едва в 10:01, а във френския регион Бретан - в 10:07. Ако пък се въведе за постоянно зимното часово време, през лятото на изток ще съмва твърде рано: във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин - в 3:44 часа.

В същото време смяната на времето подлага много хора на истинско изтезание. Според едно германско проучване, близо 30% от хората страдат от физически и психически проблеми в резултат от местенето на стрелките: изпитват необяснима умора, срещат трудности при заспиване вечер, спят на пресекулки.

Германският икономист проф. Корбиниан фон Бланкенбург смята, че тъкмо сега е най-подходящият момент за премахване на смяната на времето. „В резултат от пандемията фирмите и институциите развиха нова гъвкавост“, казва той и припомня, че работата вкъщи и онлайн съвещанията вече са нещо съвсем нормално. Икономистът обяснява, че стриктното спазване на точни часове за старт и край на работния ден или на лекциите в университета губи значение, когато части от труда и учението се преместят във виртуалното пространство.

Още преди години Фон Бланкенбург е доказал и нещо друго: че смяната на времето не води до някаква съществена икономия на енергия. До същия извод стига и Федералната служба за околната среда: през лятото лампите наистина се палят по-късно, затова пък през пролетта и есента в сутрешните часове е необходимо повече отопление. Така плюсовете и минусите се балансират.

Смяната на времето ще засегне 29 влака

Предстоящата смяна на часовото време в нощта срещу неделя ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. При преминаването от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа