Ще падне ли Бахмут? Русия смени подхода, навсякъде другаде по фронта Украйна се държи (ВИДЕО)

18453
Ще падне ли Бахмут? Русия смени подхода, навсякъде другаде по фронта Украйна се държи (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Подкрепленията от редовни части на руската армия при Бахмут позволи руският натиск върху града да продължи и не може да се говори, че е достигната кулминация в атаката. Това посочва американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си доклад за войната в Украйна.

От ISW признават, че са сбъркали в предишната си оценка, но уточняват, че тя е правена на база данните, че няма подкрепление и че предимно ЧВК Вагнер щурмуват Бахмут. Офанзиванта на ЧВК Вагнер затихна, но те вече не са основна ударна сила – такива данни идват от украинска страна, за десантчици от руските ВВС. Възможно е руското военно командване да цели пълната смяна на ЧВК Вагнер, за да обере лаврите при евентуално превземане на Бахмут, който от политическа гледна точка отдавна се превърна в символ.

За момента не изглежда, че това ще доведе до моменталното падане на Бахмут, но е напълно възможно украинската армия да избере да се оттегли от града, за да не се въвлича в излишна кървава борба, с повече жертви, казват още американците. Това ще зависи от украинската оценка дали ще е неизбежно Бахмут да бъде обкръжен. Но вчера, 31 януари, говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати заяви, че украинската армия все още може да снабдява защитниците на Бахмут с всичко необходимо и че има разработени няколко плана за отпор на руската офанзива.

ВИДЕО: Полкът "Азов" защитава Бахмут – близък бой с руснаци в окопите

Показателно за нерозовото положение в руската армия е и, че дори по руската държавна телевизия се стигна до твърдения за загуби от 40-50% в състава на руските ВВС – от украинска страна моментално дадоха за пример какво е положението със 155-та бригада на руските ВМС. Дали това е вярно или не е друг въпрос, но че публично в голям руски ефир се говори такова нещо е явен удар по усилията на руското военно министерство да омаловажи всякакви руски загуби в Украйна.

Развитието на военните действия в Украйна

(КАРТА) Какво е актуалното положение? В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия изрично са посочени Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут), Красна Хора (Червена планина) и Парасковивка (и двете населени места са на около 29 километра северозападно от Бахмут). Има обаче някои данни, че руснаците вече са заели позиции в Красна Хора – боевете там са ожесточени и според украински, и според руски източници. За пръв път руското военно министерство официално посочва, че руските сили са превзели Благодатно (11 километра северно от Бахмут).

(КАРТА) По отношение на Соледар, има опити на руснаците да разширят зоната си на контрол. Основните боеве са при Николаевка и Роздоловка.

(КАРТА) Що се отнася до Авдеевка, продължават неуспешните опити на руснаците да преминат през Маринка и Водяне. Особено с Маринка ситуацията е доста смешна предвид руските напъни, че селището е превзето – още на 17 март, 2022 година руското военно министерство го каза и се оказа, че това е лъжа. Вече седмици наред руските и украинските сили водят боеве в централната и западната част на града и няма видима голяма промяна в полза на нито една от двете страни.

(КАРТА) При Угледар (Въгледар, Вухледар) се наблюдава спад на опитите за руски пехотни атаки и повече артилерийски обстрел. Руснаците са спрени при Николско, а в дневния обзор на популярния руски телеграм канал "Рибар" особено показателно е написано следното: "Тежкият бой при Угледар продължава, руските морски пехотинци самоотвержно удържат контраатаките на украинската армия". Става въпрос за 155-та бригада на руските ВМС, за която има данни, че от началото на войната е претърпяла огромни загуби в личен състав, дори до 50%. И сега по украински данни, руските морски пехотинци са претърпели нови загуби при първоначалния щурм на Угледар отпреди няколко дни. На този фон доста комично звучат поредните напъни на лидера на т.нар. ДНР (Донецка народна република) Денис Пушилин, че като превземат Угледар, ще превземат още Маринка и Покровск.

(КАРТА) В Запорожката област няма никакви данни за мащабна руска офанзива. Вече има нарицателно за случилото се там преди десетина дни – интернет офанзива.

(КАРТА) В Луганска област засега изглежда има установен паритет по линията Сватово – Кремена. Новоселовка, Билохоривка, Ямполивка – на между 12 и 16 километра на северозапад, юг и запад от Сватово и кремена, са основни точки на боеве. Диброва, на 5 километра на юг от Кремена, също е гореща точка.

Вчера от руска страна имаше съобщения и за пореден обстрел в Белгородска област - при Шебекино. Руското ПВО със сигурност работеше там.

Още не сме започнали: Руснаците не търсят мир в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com