Ще получи ли разрешение руската ваксина "Спутник V" за употреба в Евросъюза?

5909
Ще получи ли разрешение руската ваксина "Спутник V" за употреба в Евросъюза?
Снимка: БГНЕС

Хвалбата на президента Владимир Путин през август м.г., че Русия е създала първата в света ваксина срещу COVID-19, преди дори да е завършила изпитанията за безопасност, предизвика скептицизъм в световен мащаб. Сега обаче, изглежда, че Москва ще пожъне значителен дипломатически дивидент с най-големия си научен пробив от съветската ера, пише 24 часа.

Редица държави по света се редят на опашка за доставки на “Спутник V”, след като рецензирани резултати, публикувани в медицинското списание “Lancet”, показаха, че руската ваксина предпазва от смъртоносния вирус толкова добре, колкото и американските и европейските препарати, и много по-ефективно от китайските конкуренти. “Спутник V” обаче все още чака зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата, преди да бъде внедрена във всички 27 държави от ЕС.

Заради забавените доставки: Здравното ни министерство с остра реакция срещу AstraZeneca

Здравното министерство е изпратило остро писмо до  производителя на ваксини AstraZeneca, съобщи Нова телевизия. В него се констати...

Засега ваксината е на разположение в Унгария, след като получи 6-месечно разрешение за спешна употреба от премиера Виктор Орбан - яростен критик на ЕС заради бавните доставки на одобрените ваксини. “Спутник V” вече се разпространява и в няколко страни извън Европейския съюз, включително Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Беларус и Армения. Руските власти казват, че препаратът вече е одобрен от 33 държави, сред които са Мексико, Аржентина, Бразилия, Боливия, Алжир, Пакистан, Монголия, Гана и др.

В топ 6 на най-обсъжданите научни публикации за всички времена влезе статията в списание “Lancet” за ефективността на руската ваксина. Проучването показва, че “Спутник V” е 91,6% ефективна срещу симптоматични случаи на COVID-19. Пасивният конфликт между Москва и Брюксел обаче продължава заради предполагаемата мудност на базирания в Амстердам европейски регулатор. Според EMA “Спутник V” е обект на същия процес на вземане на решения като всички други ваксини срещу COVID-19, но проблемът е, че все още не са налични пълните масиви от данни. Първата стъпка е “непрекъснат преглед” на данните и клинични изпитвания. След това трябва да последва официално заявление за едногодишно разрешително за пускане на пазара. Времето, което е необходимо между непрекъснатия преглед и упълномощаването, е между 2 и 4 месеца.

Понастоящем в ЕС са разрешени три ваксини - на Pfizer/BioNTech, Moderna и на AstraZeneca. EMA настоява, че “Спутник V” дори още не е започнала фаза на непрекъснат преглед и посочва, че досега не е получавала заявления за продължаване на прегледа или разрешение за пускане на пазара, “въпреки съобщенията за противното”. Разработчиците и поддръжниците на “Спутник V” спорят, че вече е подадено искане за продължаване на прегледа. Руският Фонд за директни инвестиции, участвал в разработката, отхвърли “погрешно насочени” съобщения, че документацията била изпратена на грешната агенция. Тъй като това е първата ваксина, разработена от незападна държава, производствените обекти извън ЕС също трябва да бъдат инспектирани.

“Те не произвеждат в Европа, така че, разбира се, трябва да има процес на инспекция в производствените обекти”, каза преди дни шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя се усъмни защо Москва толкова силно иска да пусне ваксината в ЕС. “Като цяло трябва да кажа, че все още се чудим защо Русия на теория предлага милиони и милиони дози, но не постига достатъчно напредък във ваксинирането на собственото си население”, каза тя. 

Сертификат за Covid ваксинация може да се получи след втората доза

Сертификат за имунизация срещу Covid-19 може да се получи след приложена втора доза от ваксината, съобщават от Министерството на здраве...

Само 2,2 млн. руснаци са получили първата доза от двукратната ваксина, или по-малко от 2%. За сравнение в САЩ около 41 млн. души или около 13% от населението, вече са получили първи инжекции. Действителният брой дози, разпределени в Русия, е държавна тайна, каза Дмитрий Кулиш, професор в Института за наука и технологии “Сколково” в Москва.

Според анализатори руската ваксинационна дипломация вече постига целите си. Москва помогна за задълбочаване на разделенията в ЕС, изпращайки пратка до Унгария, преди регулаторите да я одобрят за целия блок. Подбуди вътрешния раздор в Украйна, като подчерта бавните доставки на западни ваксини за страната. В Латинска Америка пък подкопава общественото доверие във ваксините, произведени в САЩ. В дългосрочен план Русия се стреми към чуждестранни производители да разширят производството, като подписва споразумения с компании в Индия, Южна Корея и Китай.

Сериозни нежелани реакции, изискващи хоспитализация, рядко се наблюдават у доброволците, получили дози от руския препарат. Нито един тежък случай не е свързан с ваксинация, подчертава статията в “Lancet”. 94% от нежеланите реакции са леки. В рамките на два дни са възможни втрисане, общо неразположение, главоболие, треска, както и подуване и болезненост на мястото на инжектиране. По-рядко ваксинираните хора изпитват гадене, увеличени лимфни възли и намален апетит. Възможна е и алергична реакция. През първите 3 дни след ваксинацията не се препоръчва да се мокри мястото на инжектиране, да се посещава сауна и да се пие алкохол. В сравнение с другата масово одобрена аденовирусна ваксина - на AstraZeneca, “Спутник V” показва по-добри резултати. Общата ефективност за западната ваксина е 70,4%, а на “Спутник V” - 91,6%. Точно като руската, британско-шведската разработка има 100% ефективност срещу тежки случаи, започвайки от 21- ия ден след първата доза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com