Ще се окаже ли сегашната суша в Европа най-тежката от 500 г. насам?

8939
Ще се окаже ли сегашната суша в Европа най-тежката от 500 г. насам?
Снимка: iStock

Настоящата суша в Европа може да се окаже най-тежката в Европа от 500 години насам.

„Все още не сме направили пълен анализ на тазгодишния феномен, защото той все още е в ход. Не е имало събитие като сушата през 2018 г. през последните 500 години. Но тази година може да бъде още по-лошо“, коментира Андреа Торети, член на Съвместния изследователски център към Европейската комисия, пред в. Гардиън.

Сушата удря река Рейн, може и да има спиране на корабоплаването

Нивото на река Рейн, по която се транспортира 80% от всички водни товари в Германия, спадна до толкова опасни нива, че реката може да с...

Според него има голям риск сушата да продължи през следващите три месеца и като цяло поради изменението на климата честотата и степента на сушавите периоди ще се увеличат през следващите години, както на юг, така и на север на континента.

Необичайно сухите зими и пролети, последвани от екстремни летни горещини, доведоха до намаляване на нивата на много европейски реки, което се отразява пряко на биоразнообразието и на много икономически дейности. Заради отдръпването на водата по река Рейн е възможно от утре тя да бъде затворена за корабоплаване, а е основен търговски канал за Германия.

Според Германския федерален институт по хидрология нивото на водата в реката ще продължи да намалява поне до средата на следващата седмица, което създава рискове за транспорта, различни индустрии, енергетиката и водоснабдяването. А в петък, близо до Майнц, нивото на водата спадна до по-малко от 40 см - критичен показател, при който операторите смятат, че е рисковано да изпращат баржи по реката. Следващата седмица може да падне до почти 30 см.

Много превозвачи, които транспортират въглища и други суровини за индустриални гиганти, вече са намалили товарните си обеми с до 25%, което доведе до увеличение на цената на услугата почти пет пъти. Въпреки че ЕС планира значително да увеличи водния транспорт като част от „зеления преход“, Германия в момента трябва да се реорганизира към сухопътен транспорт.

Франция създава кризисна работна група заради историческата суша

Във Франция е задействана е кризисна работна група, която да координира усилията за облекчаване на последиците от "историческата" суша,...

Лоара, една от най-пълноводните реки във Франция, е станала толкова плитка, че на някои места може да бъде пресичана. Във Франция реките не са толкова критични, колкото транспортните артерии, но сушата засяга работата на атомните електроцентрали, които използват вода от естествени резервоари в производствения процес.

Понижаването на нивото на водата се отразява на възможността за воден транспорт на стоки по река Дунав - в Сърбия, България и Румъния беше поставен въпросът за удълбочаване на каналите.

В Норвегия също се отчитат проблеми с обема на производството на електроенергия, което се осигурява 90% от водноелектрически централи, поради необичайно ниски нива на водата в резервоарите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com