Ще се отрази ли разливът от язовир "Каховка" на българското Черноморие

27942
Ще се отрази ли разливът от язовир "Каховка" на българското Черноморие
Снимка: Getty Images

През нощта на 6 юни 2023 г. бе взривена стената на язовир "Каховка" към едноименния ВЕЦ. Милиони тонове вода наводниха Херсонска област. Мощният поток, помита всичко по пътя си и носи от ВЕЦ-а стотици тонове машинно масло.

Как ще се отрази взрива на Каховската ВЕЦ върху екосистемата на Черно море коментират специалисти от Одеския държавен екологичен университет и Института по морска биология към Академията на науките на Украйна за odessa-life.od.ua.

Според хидробиолога Сергей Дятлов най-страшното е наводнението в градовете и селата, където нивото на водата достига до 5 м, т.е. водата не просто се разлива, а отмива всичко по пътя си - дворовете, животните. Съществува опасност от детониране на заложените от руските военни, мини. Ако нивите са изорани, земята е напълно безазщитна от въздействието на водата. Горният ѝ слой, който е най-плодороден, се унищожава.

Според учения е възможно да има радиоактивни вещества в дънните отлагания на Каховския язовир, попаднали там след аварията в Чернобил. Най-устойчивият от тях е радиоактивният цезий и ако потокът стигне до Черно море е възможно радиоактивно замърсяване, което ще бъде сериозен удар по черноморската екосистема.

ОЩЕ: Пустини вместо ниви: Последиците от взривяването на Каховската ВЕЦ за Украйна

Сателитни снимки: Област Херсон преди и след взрива на ВЕЦ "Каховка"

BBC и The Guardian публикуваха сателитни снимки, които показват Херсонска област на Украйна преди и след взрива на ВЕЦ "Каховка" през н...

Бактериологично замърсяване

Голяма е вероятността и от химическо и бактериологическо замърсяване. Днепър е изключително замърсена река, по бреговете ѝ са разположени множество промишлени предприятия и селскостопански обекти, уточнява още Дятлов. Вълната е отмила всички торове и остатъци от растения. При високите летни температури всички тези органични вещества ще се разлагат във водата, предизвиквайки развитието на болестотворни микроорганизми.

По думите на доцента от катедрата по хидроекология и водни изследвания Олег Гриб опасността идва и от потопените гробища, канализационни системи, тоалетни, септични ями. Всичко това попада във водата и разбира се ще стигне до Одеса. Водата попадат в Днепро-Бугски лиман, а след това се движи по крайбрежието. 

Според него може да се очаква мощно бактериологично замърсяване, което рано или късно ще има последици. Всички живи организми, загинали във водата по време на катастрофата, ще се разлагат във водата. 

Гибел на популации на животни

Уверение от МААЕ: Охлаждането на АЕЦ Запорожие е осигурено за месеци напред

Голямото изкуствено езеро с вода за охлаждане на Запорожката АЕЦ е пълно и запасите ще стигнат за месеци напред, обяви Международната а...

По данни на UAnimals животните от зоопарка в Каховка са загинали. Спасили са се само лебедите и патиците. Бедствието ще засегне от пет до десет поколения от представителите на дивата природа, а те са част от хранителната верига.

Тези милиони кубически метра вода няма да изчезнат и екологичната катастрофа може да повлияе върху цялото Черно море. Последиците ще се разпространят до бреговете на Румъния и България, смята доц. Гриб.

Според него ще се намали солеността на водата и ще се увеличи биогенното замърсяване. Към юли, вероятно ще се наблюдава прекомерно увеличение на съдържанието на биогенни елементи във водоемите, съпроводени от повишаването на тяхната продуктивност, т.е. ще се увеличат водораслите.

При голяма концентрация водораслите отделят токсини, които са пагубни за другите морски организми и може да предизвикат верижна реакция. 

Володимир Зеленски: Русия извършва екоцид

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа