Ще стане ли ваксинационният сертификат условие за влизане в ЕС

5177
Ще стане ли ваксинационният сертификат условие за влизане в ЕС
Снимка: МЗ

В ЕС се споразумяха за въвеждането на единен сертификат за ваксиниране срещу коронавируса SARS-CoV-2, съобщи председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Въвеждането на такъв сертификат беше предложено от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Правителството му вече разработи образец на такъв документ. Въпреки че ваксинирането няма да бъде задължително и няма да бъде условие за пътуване, разработването на стандартизиран документ за поставената ваксина е „неотложна“ задача, написа Мицотакис в писмото си до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Гърция беше подкрепена веднага и от други държави от ЕС, чиито икономики са силно зависими от туризма: Испания, Португалия и Малта.

„Особено важно е с наближаването на лятото и ние, и всички останали да сме спокойни, че пътуването в Португалия е безопасно“, заяви премиерът на страната Антониу Кошта.

Предупреждение от Европейския съвет за затваряне на граници заради коронавируса

Европейската комисия предложи на лидерите на ЕС да идентифицират "тъмночервени" зони на континента, където коронавирусът се разпростран...

На 19 януари Европейската комисия заяви, че вече работи с държавите от ЕС върху разработването на сертификат за ваксиниране, като до края на месеца се очаква да постигне споразумение за общ подход, пише „Дойче веле“.

Засега по време на виртуалната среща на върха на ЕС лидерите на страните-членки се съгласиха да работят върху стандартизиран и общоприет вариант на документ, потвърждаващ поставянето на ваксина, който да служи за медицински цели, подчерта Шарл Мишел.

По-нататък ще се обсъжда дали тези сертификати не могат да бъдат използвани и за други цели, а ако да, при какви обстоятелства, допълни той.

Първоначално практическата полза от този сертификат ще бъде една, уточни високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност. Ако човек се е ваксинирал в Белгия, например, и реши да пътува за Франция, с този документ ще може да потвърди пред местните власти, че наистина му е поставена ваксина срещу коронавирус. Засега не се предвижда този сертификат да има друга полза, освен медицинска.

Урсула фон дер Лайен обясни, защо първоначално сертификатът ще се използва единствено за медицински цели.

Евросъюзът одобри взаимното признаване от страните на антигенни и PCR тестове

Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз одобриха използването на антигенни бързи тестове, както и взаимното признаване в цялата о...

Първата причина е, че липсва пълна информация за ваксинирането срещу COVID-19. Засега науката не е наясно дали ваксинираните могат да заразяват останалите с коронавирус, нито колко време след ваксинирането се запазва имунитетът.

Втората причина е политическа: Как да се гарантира спазването на правата на тези, които не са имали достъп до ваксина и каква алтернатива да се предложи на хората, които по уважителни причини не се ваксинират?. На тези въпроси засега също няма отговор.

Затова по-късно, когато му дойде времето, ще трябва да проведем сериозна дискусия, за да могат държавите от ЕС да постигнат консенсус във връзка с използването на сертификата, каза председателят на ЕК.

Лидерите на ЕС засега са постигнали споразумение да си сътрудничат с международните организации по въпроса за сертификатите. Високопоставеният служител на ЕС подчерта, че в един момент ще се постави въпроса за наличието на ваксинационен сертификат като условие за пътуване от трети страни в ЕС и от ЕС в трети държави.

Дали ще бъде необходим сертификата за туризъм, все още е рано да се коментира. Рано е да се обсъжда този въпроси и по отношение на гражданите на трети държави, тъй като има различни ваксини, което означава, че ЕС ще има нужда от информация, за да ги признае, смята дипломатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа