Шведският премиер опитва голяма коалиция със системната опозиция

943
Шведският премиер опитва голяма коалиция със системната опозиция
Снимка: Getty Images

Дясната антиимигрантска националистическа партия „Шведски демократи“ постигна впечатляващ резултат на вчерашните парламентарни избори в скандинавската държава и има реалната възможност да влияе на правителствените политики, съобщава АФП.

Управляващата лява червено-зелена коалиция и опонентите и от дясноцентристките сили постигнаха изключително близки резултати и към момента нито един от двата политически блока няма необходимото за съставяне на правителство мнозинство.

Първи предварителни резултати от вота: "Шведските демократи“ правят пробив

Социалдемократическата партия на Швеция постигна най-лошия си резултат от един век насам, докато „Шведските демократи“ ще п...

Според последните резултати управляващата Социалдемократическа работническа партия на Швеция (СДРПШ) и коалиционните ѝ партньори от Лявата партия (ЛП), и Партията за опазване на околната среда (ПООС) ще разполагат със 144 места в 349-членния парламент, докато опонентите им от Умерената коалиционна партия, Либералната народна партия, Християндемократическата партия и Партията на центъра ще имат 143-ма депутати. За мнозинство са необходими минимум 175 народни представители. Разликата между двата блока е едва 30 хил. гласа, но 200 хил. шведи, които са гласували в чужбина, могат да променят крайните резултати от изборите. Техните гласове обаче ще бъдат преброени най-рано в сряда.

Премиерът и лидер на СДРПШ Стефан Льовен отказа да подаде оставка и отправи покана към дясноцентристката опозиция за започване на преговори за съставяне на правителство по модел на „голямата коалиция“ в Германия.

Шведските социалдемократи остават най-голямата партия с 28,4% от вота, но това е най-слабият им резултат за последните сто години, предаде БГНЕС.

Крайнодясната „Шведски демократи“ постигна много силен резултат от 17,6%, след като на изборите през 2014 година партията имаше едва 12,9% от вота. Увеличените на подкрепата за националистите ги превръща в трета по сила партия и се дължи на разочарованието на мнозина шведи от решението на лявото правителство да приеме 400 хил. мигранти от 2012 година. Лидерът на формацията Йими Окесон обаче се надяваше на резултат от над 20%.

80 коли бяха запалени за една нощ в Щвеция

Най-малко 80 автомобила са запалени през тази нощ в градовете Гьотеборг и Тролхетан в Западна Швеция. Колите са запалени едновременно в...

По данни на официалната статистика, към момента около 18,5% от 10-милионното население на Швеция е родено извън страната.

Лидерът на френския Национален съюз Марин Льо Пен приветства силното представяне на „Шведски демократи“. „Още една лоша нощ за Европейския съюз. Демократичната революция в Европа продължава напред!“, написа Льо Пен в „Туитър“.

Лидерът на дясноцентристите от Умерена коалиционна партия (УКП) Улф Кристерссон също даде заявка за съставяне на правителство. За целта обаче вероятно ще му се наложи да се обърне към „Шведски демократи“, които досега бяха изолирани от системните партии. Подобно решение обаче би довело до разрив с по-малките дясноцентристки Партия на центъра и Либерална народна партия, които вече заявиха, че няма да преговарят с националистите.

Без съмнение предстоят продължителни и напрегнати преговори за съставяне на мнозинство, което да излъчи новото правителство на северната страна.

Сали Бериша: Еди Рама се е договорил с Александър Вучич за подялба на Косово

Бившият президент и премиер на Албания Сали Бериша заяви, че министър-председателят на страната Еди Рама е постигнал съгласие със сръбс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа