Швейцария удължи извънредните мерки до 26 април

2563
Швейцария удължи извънредните мерки до 26 април
Снимка: iStock

Швейцарското правителство удължи със седмица до 26 април спешните мерки в страната, насочени към борба с коронавируса. Това съобщи в сряда швейцарската телевизионна компания RTS, позовавайки се на изявление на президента на страната.

Остава в сила забраната за събития с брой на участниците повече от петима души. Освен това магазините ще продължат да бъдат затворени, с изключение на тези за храни. Преди това се предполагаше, че тези забрани ще бъдат валидни до 19 април.

Как коронавирусът влияе на политика

Четири месеца след избухването му в Ухан, Китай, коронавирусът продължава да тормози страните и народите, без признаци да се оттегля. В...

Правителството също обяви в сряда, че е започнало разработването на методология за постепенно облекчаване на ограничителните мерки. Тази задача е поверена на Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката. На своето заседание на 16 април правителството възнамерява да разгледа този въпрос. Очаква се първите изключения да влязат в сила преди края на април. Постепенното премахване на ограниченията има за цел да съживи икономическия живот.

Както министърът на икономиката Гай Пармелен заяви на пресконференция, „производството е спаднало средно с 25%“. "Санитарните мерки доведоха до тежки последици: безработицата нарасна до 3%, 30% от служителите, тоест 1,5 милиона души, станаха частично безработни", каза той. Пармелен не изключи покачване на безработицата до 7%, призовавайки за "сериозна подготовка за дълбока и продължителна криза". „Трябва да работим, когато е възможно, за да поддържаме икономическата активност на максимум, като стриктно спазваме предписанията в областта на здравеопазването“, заключи министърът.

Сега Швейцария е сред първите десет държави с най-висока честота на случаи на коронавирус в света. Към 8 април в страната са регистрирани 22 789 случая, загинали са 705 души. През изминалата седмица темпът на растеж на заболеваемостта намаля и през последните три дни не надвишава 600 нови случая дневно. Смъртността обаче не намалява. През изминалия ден са починали 64 души, а ден по-рано - 57 души.

Мерките за ограничаване на публичните събития са в сила в Швейцария от 28 февруари. Първоначално събитията с над 100 участници бяха забранени. От 20 март лимитът е 5 души. Часовете в училищата бяха отменени, установена беше норма за социално разстояние на обществени места от два метра. Ресторанти, кина, фризьорски салони, а също и всички магазини, с изключение на хранителните, не работят. Гражданите се насърчават да стоят у дома. Това важи особено за хора на възраст над 65 години, които имат хронични заболявания. Пълна карантина обаче не е обявена в страната.

На Острова: След коронавируса училищата не трябва да се върнат към "нормалното"

След пандемията от коронавирус училищата не трябва да се върнат към "нормалното". Нова ера настъпва. Тя трябва да даде тежест на учител...

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа