Сигурността на шведския парламент под заплаха след хакерска атака

1796
Сигурността на шведския парламент под заплаха след хакерска атака
Снимка: iStock/Guliver

Хиляди чувствителни документи са компрометирани при хакване на данни на шведската фирма за сигурност „Gunnebo“.

Групата призна днес, че е станала жертва на кражба, която може да засегне сигурността на шведския парламент и европейските банки.

Хакери продават данните на почти всички гласоподаватели в САЩ

База данни с информация за почти цялото имащо право на глас население на САЩ е разпространена на хакерски форуми. Според експерти така ...

Говорител на „Gunnebo“ заяви пред Евронюз, че инцидентът е "изключително обезпокоителен".

Хакването е било докладвано на шведската агенция за вътрешно разузнаване и борба с тероризма (Säpo), а външни ИТ експерти заключиха, че атаката е „добре организирана“.

"Можем само да спекулираме с целта на атаката, тъй като не може да се изключи, че това е опит за индустриален шпионаж," каза Стефан Сирен, главен изпълнителен директор на групата.

„Gunnebo“ е специализирана в осигуряване на сигурност за портали по целия свят с клиенти като атомни електроцентрали, болници и летища.

Имената на компаниите и организациите, засегнати от теча, не са разкрити. Компанията също така отрече съобщения в медиите, че не са били наясно, че при проникването са копирани данни.

Унгария преживя една от най-тежките хакерски атаки

Унгарски финансови институции и телекомуникационна инфраструктура са били ударени от мощна кибератака в четвъртък от компютърни сървъри...

"Откакто беше открито хакването на данните, „Gunnebo“ работи въз основа на хипотезата, че файловете може да са попаднали в грешни ръце", каза говорител на компанията.

През август IT отделът на „Gunnebo“ установил, че "неупълномощена страна" се е опитала да получи достъп до сървърите на компанията. Според ежедневника „Dagens Nyheter“ са откраднати общо 19 гигабайта информация и около 38 000 файла. Това включва детайли за защитата на шведския парламент, планове за подсигуряване на поне две германски банки и поверителна информация за новия офис на шведската данъчна агенция в Стокхолм.

В отговор „Gunnebo“ незабавно е изключил сървърите, за да изолира атаката, заявявайки, че това бързо действие означава, че "ефектите са сведени до минимум и по-голямата част от операциите скоро ще се върнат онлайн". След това „Gunnebo“ съобщи, че "престъпниците" са решили да качат определена част от откраднатите данни в така наречения "Darknet" (тмната мрежа) и продължават да анализират този набор от данни.

„Разбира се, бяхме наясно, че файловете, които произлизат от нас, са достъпни в Darknet и естествено съжаляваме, че случаят е такъв“, каза Сирен. „За съжаление точно така работят компютърните престъпници. Никога не е било алтернатива за „Gunnebo“ да плати откуп, за да бъдат изтрити файловете. Единственият начин да се ограничи този вид престъпление е засегнатите организации да не се поддадат и да не изплащат откуп."

В допълнение към докладването на инцидента на шведската служба за сигурност, „Gunnebo“ също инициира пълен преглед на всички ИТ системи на организацията, за да засили сигурността. Само няколко фирмени сървъра остават изключени в очакване на приключването на разследването, но компанията заяви, че все още не е възможно да се оценят дългосрочните ефекти от атаката.

Хакери атакуват разработващите ваксина срещу COVID-19 в Япония

От април тази година неизвестни хакери са извършили множество кибератаки срещу японски компании и организации, участващи в разработване...

Финландия също бе изправена пред безпрецедентно хакване на данни след кражба на хиляди записи на пациенти на психотерапия. Някои от тези данни, откраднати от частната компания „Vastaamo“, са публикувани с цел изнудване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа