Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества

4278
Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийски експерти са открили 24 тона химически отровни вещества на територията, контролирана от бунтовниците. Това съобщи пред журналисти в събота заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Микдад, цитиран от ТАСС.

„Западните страни искаха да докажат, че правителствената войска в Сирия е използвала химическо оръжие. Ние открихме голямо производство от химически вещества. Заявявахме за това многократно, но западът искаше да чува само бунтовниците“, заяви той, добавяйки, че сирийските специалисти са открили 24 тона химически отровни вещества на територията, контролирана от бунтовниците.

Северна Корея е доставяла на Сирия материали за химически оръжия

Северна Корея е доставила на сирийското правителство материали, които могат да бъдат използвани в производството на химически оръжия, с...

„Специалистите на Организацията за забрана на химическото оръжие се назначават от запада, те не искат да знаят истината. Когато казваме, че тези специалисти не казват истината, САЩ твърдят, че тъй като са специалисти не могат да говорят неистини“, добави зам.-министъра.

По думите му, сирийската страна е задавала въпроса, защо тези специалисти не искат да отидат в Алепо или Хан-Шейхун, но са получавали отговори, че това е много опасно.

„Ние им казахме, че сме готови да осигурим охрана, предложихме да се свържат със Саудитска Арабия или САЩ, за да осигурят те сигурността им (на експертите) на територията, контролирана от така наречената опозиция, но те отказаха да направят това“, допълни Микдад.

Програмата за създаване на сирийско химическо оръжие започва през 1970-те години при сътрудничество със западноевропейски фирми. Според някои данни, Сирия е произвеждала няколко тона отровни вещества годишно. На първо място това е нервнопаралитичния газ зарин, който е изключително опасен дори в малки количества. Производството на отровни вещества и компоненти е било съсредоточено в районите на Дамаск, Хомс, Хама и Алепо.

Макрон: Ще атакуваме, ако се докаже, че химически оръжия са използвани в Сирия

Ако има доказателства, потвърждаващи, че химически оръжия са били използвани срещу цивилни в Сирия от силите на режима, то тогава Франц...

Първите съобщения за използване на отровни вещества са от 23 декември 2012 г. Под натиска на Москва на 10 септември 2013 г. Сирия се съгласява да постави под международен контрол запасите си от химическо оръжие и въз основа на мерките месец по-късно става 190-я член на Организацията за забрана на химическото оръжие. Това обаче не спира употребата му, както става ясно по-късно, като и досега споровете са кой го използва – правителствените войски или бунтовниците.

Според твърденията, на 4 април 2017 г. в град Хан-Шейхун военновъздушните сили на Сирия са извършили химическа атака в резултат на което загиват десетки мирни жители. По данни на Световната здравна организация става въпрос за 85 жертви и 545 ранени. Официалните властите в Сирия отрекоха участие, но съмненията не са разсеяни. Съветът за сигурност на ООН на 16 август излезе с нов доклад на Организацията за забрана на химическото оръжие, който потвърждава употребата на зарин в Хан-Шейхун. Тогава зам.-министъра на външните работи на Сирия Фейсал Макдад, каза, че според проведено от властите собствено разследване химическата атака е била предизвикана от бунтовниците, а химическото оръжие е било доставено от Великобритания и САЩ. Информацията бе отречена. Днешната новина може тепърва да предизвика реакции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака срещу Израел

Китай осъди израелското нападение над иранското консулство, но не и отговора на Техеран

Вижте как изглеждаше небето над Израел в нощта на иранската атака (СНИМКА)

Турция разби мрежа на "Ислямска държава - Хорасан" в Истанбул

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Любомир Кючуков: На ръба сме да стане от война между проксита война между две държави

Шолц: Със Си Дзинпин ще разискваме въпроса за мира в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com