След 9-часова среща: Русия и Украйна се договориха да спазват примирието

43551
След 9-часова среща: Русия и Украйна се договориха да спазват примирието
Снимка: Getty Images/Guliver

Москва и Киев се договориха да спазват политиката на "прекратяване на огъня" по време на разговорите на Нормандската четворка в Париж. След близо 9-часови преговори представителите на Париж определиха дискусиите като "добър сигнал", предаде БГНЕС.

Струпването на руски войски близо до границата с Украйна породи опасения, че Кремъл планира нахлуване в своята съседка Украйна. Съветникът на френския президент Еманюел Макрон, който е присъствал на преговорите, подчерта, че преговорите в Париж са били за разрешаване на сепаратистките конфликти в Източна Украйна от 2014 г., а не за заплахата от руска инвазия сега. „При сегашните обстоятелства получихме добър сигнал“, каза той.

Нормандската четворка се събра заради Украйна и Русия

Политически съветници на лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия - Нормандската четворка, се събрахаха в Париж, за да обсъдят на...

За първи път от 2019 г. Украйна и Русия се договориха да подпишат съвместно споразумение с Франция и Германия за продължаващия конфликт между украинските сили и сепаратистите в източната част на страната.

Четирите нации работят за постигане на мирно споразумение за Източна Украйна от 2014 г. и са известни заедно като Нормандската четворка. Съвместното споразумение ангажира двете страни с „безусловно спазване на прекратяването на огъня“ и насрочва нова среща за след две седмици в Берлин.

Споразумението за прекратяване на огъня от 2014 г., преподписано през 2020 г., помогна за прекратяването на най-тежките битки за два региона в Източна Украйна, които отнеха живота на около 13 000 души.

Пратеникът на Кремъл Дмитрий Козак каза, че основният резултат от четиристранните преговори с участието на Франция и Германия е споразумението за запазване на примирието. Той каза, че "въпреки всички различия в тълкуванията, ние се съгласихме, че прекратяването на огъня (в Източна Украйна) трябва да се поддържа от всички страни в съответствие със споразуменията". Той добави, че за момента среща на върха с участието на държавни глави "не е на дневен ред". Той настоя, че ситуацията в Източна Украйна - където проруските сепаратисти обявиха отцепили се региони, и напрежението по границата, са "два отделни въпроса".

Politico: "Нормандската четворка" не осигури мир в Украйна

Срещата на "Нормандската четворка" в Париж не постигна резултатите, които всички се надяваха - незабавно споразумение за разширяване н...

Пратеникът на Украйна Андрий Ермак, говорейки пред репортери поотделно, каза, че преговорите "не са били лесни". „Много важно е, че днешното споразумение е първият смислен документ, по който успяхме да се договорим от декември 2019 г., когато президентът Владимир Путин и украинският му колега Владимир Зеленски се срещнаха в Париж".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа