След 9-часова среща: Русия и Украйна се договориха да спазват примирието

43576
След 9-часова среща: Русия и Украйна се договориха да спазват примирието
Снимка: Getty Images/Guliver

Москва и Киев се договориха да спазват политиката на "прекратяване на огъня" по време на разговорите на Нормандската четворка в Париж. След близо 9-часови преговори представителите на Париж определиха дискусиите като "добър сигнал", предаде БГНЕС.

Струпването на руски войски близо до границата с Украйна породи опасения, че Кремъл планира нахлуване в своята съседка Украйна. Съветникът на френския президент Еманюел Макрон, който е присъствал на преговорите, подчерта, че преговорите в Париж са били за разрешаване на сепаратистките конфликти в Източна Украйна от 2014 г., а не за заплахата от руска инвазия сега. „При сегашните обстоятелства получихме добър сигнал“, каза той.

Нормандската четворка се събра заради Украйна и Русия

Политически съветници на лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия - Нормандската четворка, се събрахаха в Париж, за да обсъдят на...

За първи път от 2019 г. Украйна и Русия се договориха да подпишат съвместно споразумение с Франция и Германия за продължаващия конфликт между украинските сили и сепаратистите в източната част на страната.

Четирите нации работят за постигане на мирно споразумение за Източна Украйна от 2014 г. и са известни заедно като Нормандската четворка. Съвместното споразумение ангажира двете страни с „безусловно спазване на прекратяването на огъня“ и насрочва нова среща за след две седмици в Берлин.

Споразумението за прекратяване на огъня от 2014 г., преподписано през 2020 г., помогна за прекратяването на най-тежките битки за два региона в Източна Украйна, които отнеха живота на около 13 000 души.

Пратеникът на Кремъл Дмитрий Козак каза, че основният резултат от четиристранните преговори с участието на Франция и Германия е споразумението за запазване на примирието. Той каза, че "въпреки всички различия в тълкуванията, ние се съгласихме, че прекратяването на огъня (в Източна Украйна) трябва да се поддържа от всички страни в съответствие със споразуменията". Той добави, че за момента среща на върха с участието на държавни глави "не е на дневен ред". Той настоя, че ситуацията в Източна Украйна - където проруските сепаратисти обявиха отцепили се региони, и напрежението по границата, са "два отделни въпроса".

Politico: "Нормандската четворка" не осигури мир в Украйна

Срещата на "Нормандската четворка" в Париж не постигна резултатите, които всички се надяваха - незабавно споразумение за разширяване н...

Пратеникът на Украйна Андрий Ермак, говорейки пред репортери поотделно, каза, че преговорите "не са били лесни". „Много важно е, че днешното споразумение е първият смислен документ, по който успяхме да се договорим от декември 2019 г., когато президентът Владимир Путин и украинският му колега Владимир Зеленски се срещнаха в Париж".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа