След изборите: Исландия е първата страна в Европа с женско мнозинство в парламента

1878
След изборите: Исландия е първата страна в Европа с женско мнозинство в парламента
Снимка: iStock/Guliver

Исландия стана първата държава в Европа, в която има повече жени, отколкото мъже в парламента, ден след общите избори, които оставиха бъдещето на ляво-дясната коалиция под съмнение, въпреки спечелването на ясно мнозинство.

От 63 места в парламента 33 ще са заети от жени, или 52%, показват прогнозите въз основа на крайните резултати днес.

Никоя друга европейска държава няма повече от 50% жени законодатели, като Швеция е най-близо с 47%, според данните, събрани от Световната банка. Пет други държави по света в момента имат парламенти, в които жените заемат поне половината места, според Междупарламентарния съюз: Руанда (61%), Куба (53%), Никарагуа (51%) и Мексико и Обединените арабски емирства (50%).

Партията за независимостта води на предсрочните избори в Исландия

Партията за независимостта получи най-голям брой гласове на предсрочните парламентарни избори в Исландия в събота. Това сочат резултат...

За разлика от някои други страни, Исландия няма законови квоти за представителство на жените в парламента, въпреки че някои партии изискват минималния брой кандидати да са жени.

Скандинавската страна отдавна е пионер в равенството между половете и правата на жените и оглавява класацията на Световния икономически форум за най-егалитарните страни за последните 12 години. Исландия беше и първата страна, избрала жена за президент през 1980 г.

Въпреки че лявата и дясна коалиция на премиера Катрин Якобсдотир спечели мнозинство при гласуването в събота, остава да се види дали трите партии ще продължат да управляват заедно. Коалицията донесе на Исландия четири години стабилност след десетилетие на политическа криза, но движението Ляво-Зелено на Якобсдотир се оказа отслабено, след като загуби позиции пред своите десни партньори, прокламиращи силни демонстрации.

Движението Ляво-Зелено, консервативната Партия за независимост и дясноцентристката Прогресивна партия заедно спечелиха 37 от 63 места в парламента, спрямо 33-те, които заемаха преди гласуването.

Вижте Исландия: по-малко работа, по-щастливи хора

Нека уточним още в самото начало: Исландия не е въвела четиридневната работна седмица навсякъде. Но работното време на много служители ...

Самото движение спечели само 8 места, три по-малко в сравнение с 2017 г., което повдигна въпроси относно бъдещето на Якобсдотир като премиер.

Най-голяма партия остана Партията за независимост, чийто лидер Бенедиктсон - настоящият финансов министър и бивш премиер - се грижи за работата на Якобсдотир. Той спечели почти четвърт гласове и се задържа на своите 16 места. Но големият победител на изборите беше дясноцентристката Прогресивна партия, която спечели 5 места, до 13.

Дълбокото обществено недоверие към политиците на фона на повтарящи се скандали изпрати исландците на избори пет пъти от 2007 до 2017 г. Това е едва вторият път от 2008 г. насам, когато правителството стига до края на четиригодишния си мандат и за първи път от 2003 г. запазва мнозинството си.

Широко популярна по време на четиригодишния си мандат, Якобсдотир въведе прогресивна система за облагане на доходите, увеличи бюджета за социални жилища и удължи родителския отпуск и за двамата родители. Тя също беше приветствана за справянето си с кризата Covid-19, като само 33 смъртни случая в страната са регистрирани на 370 000 заболели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа