След изборите: Пропуква ли се управлението на Виктор Орбан в Унгария?

3063
След изборите: Пропуква ли се управлението на Виктор Орбан в Унгария?
Снимка: Getty Images/Guliver

Първа голяма победа за унгарската опозиция от цяло десетилетие. Частичните резултати от местните избори показват, че опозиционните партии печелят няколко града в страната, включително и столицата. Това е първата значителна победа на опозицията срещу водения от Орбан консервативен Унгарски граждански съюз (Фидес) от 2010 г. насам. Те спечелиха с антиправителствена риторика, обвинявайки премиера в авторитарно и корумпирано управление.

Повече от 8 милиона души имаха право на глас за над 3 000 кметове и повече от 17 000 членове на местната власт при вота в неделя. Избирателната активност е близо 50%, една от най-високите на местни избори след завръщането на Унгария към демокрация през 1990 година.

Местни избори в Унгария

Унгарците се изправиха пред избирателните урни в неделя, за да гласуват в местните избори – вот, който се разглежда като рядък ша...

При преброени 81,6 процента от бюлетините, стана ясно, че кандидатът на либералната опозиция за кмет на Будапеща Карачони печели 50,6 процента от гласовете, а кандидатът на Фидес и досегашен градоначалник на столицата Тарлош - 44, 3 процента (данните са взети от интернет страницата на унгарската избирателна комисия).

Тарлош е на кметския пост в Будапеща от 2010 г. насам. Той е един от основните стожери в управлението на Орбан. През 2010 година настоящия премиер спечели парламентарните избори в Унгария и от тогава двамата държат властта заедно. 

Германският национален ежедневник Die Zeit като "тежка загуба" за управляващата партия "Фидес" определя изданието резултатите до момента.

Общинските избори в Унгария се разглеждат като тест за новата стратегия на опозицията да се обедини зад един-единствен кандидат срещу Фидес, подчертава AFP. Карашони, който бе подкрепен от редица опозиционни групи от целия политически спектър, нарече победата "историческа". Той сравни победата си с тази на кмета на Истанбул, който спечели срещу кандидата на президента Реджеп Ердоган.

"Преподадохме на всички урок по демокрация. Появи се опозиционно обединение, каквото отдавна очакваха избирателите, и резултатът (от местните избори) ни казва, че това е пътят, по който трябва да продължим", каза пред ликуващите си симпатизанти победителят на изборите в Будапеща.

"Промяната в Будапеща и в големите градове е първата стъпка към промяна в Унгария", каза още Карачони. "Бих искал да поставя отношенията между Будапеща и правителството в нова перспектива. Ние сме готови не за война, а за съвместно изграждане", каза още 44-годишният ляв политик. "Будапеща ще бъде зелена и независима, ще я върнем в Европа."

Орбан: Унгария вече не зависи от европейското финансиране

Унгарското правителство е успяло да наложи декларираната воля на унгарците, които гласуваха на изборите за Европейски парламент, като е...

Според предварителните резултати освен в Будапеща, ФИДЕС губи битката и в 10 от 23-те големи унгарски градове. Това е съществена промяна от последните местни избори през 2014 г., когато опозиционните групи спечелиха само три кметски надпревари. Фидес проведе изключително негативна кампания, самият Орбан заплаши да откаже сътрудничество на общини, загубени от неговата партия, пише Deutche Welle.

Коментарът на премиера след вота сега обаче беше кратък: "Днес гражданите на Будапеща решиха, че е дошло време за нещо различно. Ние приемаме това решение. В името на интересите на Унгария и на гражданите на Будапеща ние сме готови за сътрудничество".

Управляващата партия Фидес продължава да е изключително популярна в селските райони. Орбан каза, че очаква да спечели местните избори в над половината от градовете с население над 5000 души и подчерта, че на национално ниво неговата партия остава най-силната в Унгария.

Резултатът от местните избори реално наистина няма да повлияе върху властта на национално ниво на премиера Виктор Орбан, защото правителство има зад себе си силна икономика. Следващите парламентарни избори са чак през 2022 г., а Орбан разполага със значително мнозинство в парламента, пише 24 часа.

Въпреки това обаче Фидес трябва да направи анализ на резултатите и да коригира политиката си, призна Виктор Орбан в коментара след изборите в неделя.

Унгария променя демографската си политика, премахва данък при повече деца

Изправен пред проблема с намаляващо население, недостиг на работна ръка и голяма емиграция, Виктор Орбан възприе нетрадиционен подход з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа