След първия ден от Европейския съвет: Без санкции срещу Русия и без търговско споразумение с Канада

8290
След първия ден от Европейския съвет: Без санкции срещу Русия и без търговско споразумение с Канада
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз призоваха Русия да сложи край на насилието в Сирия. Това заяви ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция след първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Лидерите обсъдиха ситуацията в Сирия. Те категорично осъдиха атаките срещу цивилното население от режима в Сирия и неговите съюзници, особено Русия. ЕС призовава за незабавно прекратяване на насилието и за спазване на режима на прекратяване на огъня", каза той, цитиран от БГНЕС. "Ние помолихме върховния представител на ЕС (по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини - бел. ред.) да продължи усилията си за хуманитарна помощ", каза Туск.

Предстои извънреден Европейски съвет заради ужаса в Брюксел

Холандия, която сега председателства ЕС, ще свика по искане на Белгия Съвета на ЕС на равнище министри на 24 март, за да бъде обсъден в...

Ръководителят на Европейския съвет не спомена за възможността за въвеждане на санкции срещу Русия във връзка с положението в Сирия. Както бе посочено от европейски източници, дискусията по Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите на общността не са могли дали да включат в заключителния документ на срещата "предупреждение за възможно въвеждане на ограничителни мерки или не."

Италия е блокирала този вариант и в резултат в документа не се споменава за санкции срещу Русия. „ЕС обмисля всички налични възможности, ако кръвопролитието продължи“, заяви Туск.

Actualno.com припомня, че вчера вечерта (20 октомври) българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната подкрепя въвеждането на нови санкции срещу Русия, ако това ще помогне на спирането на трагедията в Алепо и връщането на всички на масата за преговори. „Санкциите вредят и на бизнеса, и на икономиката и на други неща, но има нещо-по-важно от това – човешкият живот. Това е ценността, която и ЕС, и всички ние изповядваме. В Алепо смъртта на хората е недопустима. Ако санкциите помогнат на всички да се върнат на преговорната маса, то аз съм абсолютно за. Това, което се случва в Алепо е недопустимо и Русия трябва да прекрати това“, каза Борисов.

По време на срещата на върха на ЕС лидерите на страните членки обаче достигнаха до мнение, че Русия се опитва да отслаби Евросъюза, заради което те трябва да продължат курса си и да останат обединени в политиката си спрямо Москва. „Посочени бяха всякакви руски враждебни действия: от нарушения на въздушното пространство до информационни кампании, кибер атаки, намеса в политическите процеси в ЕС и извън него“, заяви Доналд Туск, правейки извода, че „руската стратегия е отслабването на ЕС“. Той посочи, че ЕС винаги е готов на диалог, но няма да прави компромис с ценностите и принципите си. „Затова се споразумяхме да продължим курса си и най-вече да пазим единството в ЕС“, заяви той.

България няма да приеме споразумението ЕС-Турция, ако е изключена от него

Поискали сме да бъде изрично включени в проектоспоразумението между Европейския съюз и Анкара, което за момента касае спирането на мигр...

Лидерите на ЕС не успяха да се договарят с Белгия по въпроса за споразумението за свободна търговия с Канада. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че се надява това да бъде прието в петък, отбелязва Reuters. „Все още имам надежда, че ще постигнем добър резултат през нощта и сутринта“, заяви Юнкер след първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел. „Ако не успеем да сключим търговското споразумение с Канада, не виждам как ще можем да сключваме споразумения с други части на света“, добави председателят на Европейската комисия.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа