След развода с консерваторите: На Орбан му предлагат брак отдясно

2665
След развода с консерваторите: На Орбан му предлагат брак отдясно
Снимка: Getty Images/Guliver

Дългосрочният политически "семеен конфликт" съвсем очаквано завърши с "развод": партия "Фидес - Унгарски граждански съюз" на унгарския премиер Виктор Орбан напусна фракцията на консервативната Европейска народна партия в Европейския парламент. Това пишат в коментар за "Дойче Веле" Бернд Ригерт и Виталий Кропман.

В гневно писмо до лидера на фракцията Манфред Вебер, германският депутат, представляващ баварския Християн-социален съюз в Европейския парламент, Орбан обяви незабавно оттегляне на дванадесет унгарски депутати от "Фидес“, която до момента наброява 187 парламентаристи. Дори без унгарците ЕНП ще остане най-голямата политическа сила в Европейския парламент. Тя изпреварва значително фракцията „Прогресивен алианс на социалистите и демократите“. Тази група, представляваща европейските социалистически партии, има 145 места.

Партията на Орбан напусна ЕНП преди да бъде изключена

Партията „Фидес“ на Виктор Орбан напуска фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, съобщи унг...

Антиевропейска кампания в Унгария

От 2019 г. партията на Орбан, която има мнозинство в унгарския парламент, е в противоречие с християндемократите в Европа. Тогава ЕНП, която обединява християндемократическите партии в Европа, замрази членството на “Фидес“. Причината беше нарушаване от страна на унгарското ръководство на основните ценности на Европейския съюз, като върховенство на закона и свобода на медиите.

Възможно е личните атаки на Виктор Орбан срещу тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да са били от решаващо значение. Негови изображения са използвани по време на антиевропейската кампания в Унгария.

Окончателното излизане от ЕНП на "Фидес“ се очаква през юни, когато членовете на фракцията ще се срещнат лично на партийния конгрес. Тази стъпка се подкрепя от председателя на ЕНП, бившият шеф на Европейския съвет Доналд Туск, който от дълго време критикува унгарския премиер.

Орбан отправя сериозни обвинения

ЕНП вероятно ще изключи партия ФИДЕС на Виктор Орбан

Европейската народна партия обяви, че унгарската партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан е изправена пред процедура по изключване. Гласу...

Виктор Орбан, който през последните години многократно атакува институциите на ЕС с десни популистки позиции, в писмото си до Вебер изрази разочарованието си, че фракцията на ЕНП е "враждебна към „Фидес“ и нейните избиратели“. Той твърди, че депутатите от "Фидес“ са принудени да напуснат поради "недемократични" пречки - но те ще продължат да представляват интересите на унгарския народ. Много е дразнещо, каза Орбан, че дейността на фракцията на ЕНП е парализирана от вътрешни раздори, докато пандемията от коронавируса продължава на европейския континент и лекарите се опитват да спасят животи.

Манфред Вебер изрази съжаление за оттеглянето на унгарските депутати от фракцията. "Това е тъжен ден“, каза той. Вебер обаче продължи, че ситуацията е изяснена и ЕНП вече може да се съсредоточи повече върху бъдещето. Германският политик смята, че "Фидес“ е напуснала фракцията, защото е далеч от принципите, заложени от отците-основатели на обединена Европа.

Вебер предприема решителни действия

По време на седемте си години начело на Християндемократите в Европейския парламент, Вебер неведнъж трябваше да се справя с провокации от Будапеща. Той се колеба дълго време, преди да се противопостави на Орбан. Чашата на търпението обаче преля от изявлението на Тамаш Дойч, член на "Фидес“, който в края на ноември по унгарска телевизия заяви, че Вебер използва езика на полицейска нацистка Германия когато изисква от Унгария да спазва принципите на върховенството на закона. Вебер нарече твърденията "напълно неприемливи", а 40 депутати призоваха Дойч да подаде оставка.

На 3 март 2021 г. ЕНП промени правилата за преустановяване на пълномощията, за да може да изключва от фракцията всички представители на партийна група, а не само един депутат. Това беше ясен сигнал за “Фидес“. Виктор Орбан предвиди тази стъпка на ръководството на фракцията и отзова своите депутати по собствена инициатива. В писмо, изпратено до Вебер на 28 февруари, Орбан заплаши с такова развитие на събитията, но този път ръководителят на фракцията не бе впечатлен от шантажа.

Виктор Орбан и "перверзията" на Запада

Заради коронавируса тази година Виктор Орбан трябваше да се лиши от голямата сцена. И поради това му се наложи да помести политическата...

Заплаха за европейската икономика

Според информация от източници, близки до фракцията на ЕНП, германският канцлер Ангела Меркел многократно е молила Вебер да не влошава ситуацията с "Фидес“. Ръководителят на германското правителство се нуждае от подкрепата на Виктор Орбан, особено миналата година, когато беше необходимо да се договори дългосрочния бюджет на ЕС, включително програмата за стимулиране на икономиката, засегната от пандемията от коронавируса. Бюджетът на ЕС трябваше да бъде приет с единодушие.

На свой ред Орбан в хода на бюджетните преговори многократно заплашваше да използва правото на вето, най-вече, за да предотврати, ако е възможно, проверка на спазването на принципите на правовата държава в Унгария. В крайна сметка Унгария подкрепи проектобюджета на ЕС за следващите седем години и той беше приет.

На срещата на върха на ЕС през декември 2020 г. обаче Виктор Орбан отново заплаши, че някои части от закона за бюджета на ЕС може да не бъдат ратифицирани от унгарския парламент. Не е ясно как оттеглянето от християндемократическата фракция сега ще се отрази на тактиката на унгарския премиер. Ако той изпълни заплахата си от декември, то създаването на фонда, който ще позволи на европейската икономика да се измъкне от рецесията възможно най-скоро след края на пандемията от коронавируса, може да бъде отложено за дълго време.

Европейските десни чакат "Фидес“

ЕНП ще реши през януари съдбата на ФИДЕС

Европейската народна партия (ЕНП) ще реши в края на януари дали да остави в редовете си ФИДЕС, партията на унгарския премиер Виктор Орб...

Дванадесет депутати от „Фидес“ в Европейския парламент сега ще трябва да търсят нова фракция. Те могат да се присъединят към национално-консервативната група „Европейски консерватори и реформисти“, която например представлява полски депутати от управляващата партия "Право и справедливост“, или могат да се отклонят още по-надясно и да се присъединят към редиците на "Европейския съюз на народите и нациите", създаден от италианската "Лига" и германските девсни популисти от "Алтернатива за Германия". Председателят на AfD, евродепутатът Йорг Мьотен вече обяви, че фракцията е готова да приеме депутатите от "Фидес“.

В ежедневната работа на Европейския парламент няма да има големи промени. Сега е необходимо да се провери дали "Фидес“ може да запази мястото си в парламентарния президиум и дали членството на депутатите в комисиите трябва да се промени, за да се запазят пропорциите между фракциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа