Смъртността през 2020 година в Италия - най-висока от Втората световна война насам

1938
Смъртността през 2020 година в Италия - най-висока от Втората световна война насам
Снимка: iStock

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца обяви днес затягане на мерките в борбата срещу коронавируса. Заразата причини смъртта на близо 100 000 души в страната до момента.

Областите Фриули-Венеция Джулия и Венето, които досега бяха в "жълта категория", минават в "оранжева категория", докато Кампания става "червена зона". Промяната в категоризирането влиза в сила от понеделник и се налага заради влошаване на епидемиологичната ситуация в тези три области. Категоризирането е свързано с определени ограничения, като в зоните с червено остават да работят само търговски обекти от съществено значение, а учениците учат дистанционно. Ресторантите са затворени и има дори някои рестрикции в доставките на храна, които те могат да правят. Ограничава се и излизането в пределите на общината, в която хората живеят. В оранжевите зони ресторантите не приемат клиенти, а учат само учениците от по-малките класове. Забранява се придвижването между общините в дадена област. Най-свободни са мерките в жълтите зони, където работят и ресторантите.

Коронавирусът отложи изборите в Италия

Италианското правителство съобщи, че отлага за есента планираните за лятото местни избори, включително за кметове на големите градове, ...

Вчера експерти предупредиха, че Италия е влязла в трета вълна на заразата. Днес Висшият институт по здравеопазване, който консултира правителството в борбата му срещу епидемията, каза, че за първи път от седем седмици индексът на разпространение на заразата е преминал над критичната стойност 1 и е достигнал 1,06. Това показва, че сега един заразен може да зарази повече от един човек, съобщава 24 часа.

В периода 24 февруари - 2 март случаите на зараза в Италия нараснаха с една трета в сравнение с предходната седмица и достигнаха 123 000 души, което е най-високата седмична цифра от декември досега. Това увеличение съвпада с разпространението на британския вариант на вируса, който е станал доминиращ в страната. Други варианти също продължават да будят безпокойство.

Иначе в цяла Италия действа вечерен час и общите ограничителни мерки, включващи забрана за придвижване между областите, остават в сила до 6 април. На местно ниво властите на отделни области също взимат мерки. Така например от днес до 14 март властите на Ломбардия, където е Милано, обявиха областта за тъмно оранжева, което означава, че тя е напът да бъде категоризирана като червена, предаде АДН Кронос. Преустановява се присъственото обучение за всички ученици, има в сила забрана за ходене по вили и за посещение на други обитаеми жилища. Може да пазарува само един член на семейството, като той не може да води в магазина със себе си непълнолетни или възрастни хора. Забранено е да се използват и зоните за игра и за спорт в парковете и градините. Разрешава се обаче придвижването в пределите на общините, но с основателна причина.

В Италия продължава ваксинационната кампания, като ваксинирани с две дози са 1,56 милиона души. Инжектирани са общо 5 милиона дози ваксини. Властите са си поставили за цел да поставят по 300 000 дози дневно.

Италия блокира износа на ваксини AstraZeneca, произведени в страната

Италия блокира днес износа за Австралия на ваксини срещу COVID-19 на компанията AstraZeneca, произведени на италианска територия, преда...

Същевременно днес италианският Статистически институт каза, че в страната смъртността миналата година е била най-висока от Втората световна война насам, предаде ДПА. Миналата година са регистрирани 746 146 смъртни случая. Това е с 15 процента повече в сравнение със средното за периода 2015 г. - 2019 г. Само в периода март-декември на миналата година има 20 процента повече смъртност от средното за предишните пет години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа