Сняг до колене замрази Бахмут, Лукашенко настоява за мир (ВИДЕО)

18233
Сняг до колене замрази Бахмут, Лукашенко настоява за мир (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Сняг до колене – такава е ситуацията на фронта при Бахмут, която вече е очевидна и чрез показно с видеа в социалните мрежи. В последните два-три дни там е навалял изключително много сняг, което представлява истинско предизвикателство за каквито е да военни операции, да не говорим атакуващи, с тежка военна техника.

(КАРТА) Според телеграм канала "Бахмутски демон", в който информация се публикува директно от украински източници, намиращи се на самия фронт в града-символ на украинската съпротива срещу руската инвазия, руските атаки по фланговете на Бахмут от север и от юг са намалели като интензивност. "Изглежда, че основната им тактика вече е насочена към това да се промъкнат в центъра на Бахмут. Основните обстрели от страна на ЧВК Вагнер са в централната и източната част на града. Касапницата продължава – истинско клане, с артилерия, стрелба и боеве улица по улица, в къщи и мазета. Това е пълен ад", гласи краткото съобщение. В своеобразен отговор създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин призова руската редовна армия да атакува и поддържа огъня по фланговете, за да може неговата частна армия да пробие през центъра на Бахмут.

В сутрешната сводка на украинския щаб има потвърждение на тази оценка – съобщава се, че по фланговете на Бахмут е имало отблъснати руски пехотни атаки само при Богдановка (5-6 километра север-северозапад от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут). Потвърждение има и от руска страна – популярният руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от руския олигарх Евгений Пригожин, специално обръща внимание, че от юг, при Ивановско и по протежението на път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут украинците са стабилизирали фронта.

(КАРТА) При централната част на Бахмут украинците продължават да държат района около паметника МиГ-17, където има високи сгради. Там са изградени защитни позиции, включително окопи, за да не се позволи на "вагнеровците" да достигнат до Т0504. ЧВК Вагнер обаче вече потвърдено са достигнали до централната част на града и има геолокализирани видеокадри, които го потвърждават – те имат позиция на около 400 метра от сградите на административния център, боевете продължават.

И зам.-украинският министър Анна Маляр, и командващият украинската пехота генерал Олександър Сирски са категорични, че руснаците хвърлят огромни ресурси за превземането на Бахмут, търпят много тежки загуби, които са неоправдани от тактическа гледна точка, а Сирски изрично подчерта, че руското командване се изнервя от упоритата съпротива на украинците в Бахмут, защото знае, че времето работи против руснаците – моментът за пролетната украинска контраатака наближава.

ОЩЕ: Няма напредък. Позиционно настъпваме – руските сводки за Бахмут (ВИДЕО)

При Авдеевка също остава горещо – руснаците имат известен успех в заемането на нови позиции при Весело, на 6 километра северно от Авдеевка. Все още обаче няма голям руски пробив по фланговете – нито от север, нито от юг.

Общо за денонощието по целия фронт в Украйна украинският щаб докладва за отбити 70 руски пехотни атаки. Колко жестоки са боевете навсякъде личи и от видеокадри при Верхнокамянка – селце на границата между Донецка и Луганска област, недалеч от Северск. В този ред на мисли, в Луганска област също няма нещо значимо като промяна на позиции – линията Сватово – Кремена си остава горещият фронт там:

В Херсонска област украинците методично атакуват и разчистват руски позиции по островите на река Днепър и източния ѝ бряг - операции, които се тълкуват като белег за подготовка на пролетната украинска контраофанзива.

В дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) има специален акцент, посветен на беларуския диктатор Александър Лукашенко и отчаяните му опити да запази някаква независимост от издирвания за военни престъпления от Трибунала в Хага руски диктатор Владимир Путин. Лукашенко говори как разполагането на руско ядрено оръжие в Беларус, което той години наред публично намираше начин как да откаже, всъщност било "партньорско решение", а не наложено от Путин – за защита на суверенитета на Беларус от западната агресия.

Същевременно обаче Лукашенко заяви и, че подкрепя провеждането на мирни преговори с Украйна колкото се може по-скоро, на което говорителят на Путин Дмитрий Песков отвърна моментално, че руската армия ще продължи военните си операции в Украйна, защото в момента това е единственият начин Руската федерация да постигне стратегическите си цели. Цялата ситуация е много добре описана от Игор Гиркин, известен като Игор Стрелков бивш силов министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на първа инстанция в Хага на доживотен затвор за свалянето на полет MH17. Гиркин казва следното: "Лукашенко се завръща в пълния си блясък с призивите си за "примирие без условия" Не се съмнявам, че този нарцистичен глупак сега е в "лека (лека?) паника" - в крайна сметка дори пилешкият му мозък е достатъчен, за да осъзнае цялата дълбочина на военната и икономическа криза, обхващаща Руската федерация и Беларус заедно с нея. Но дори и в това Бащицата е много по-адекватен в сравнение с обитателите на бункера на Дядо, които изпаднаха в старчески унес. Тези, за които "всичко е толкова хубаво, че ще стане и по-хубаво" и плановете на "специалната военна операция" ще бъдат изпълнени и преизпълнени".

ВИДЕО: Руски танкове и БТР-и горят като факли в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа