Собственикът на "Азовстал" ще подаде иск срещу Русия за 20 млрд. долара

5225
Собственикът на "Азовстал" ще подаде иск срещу Русия за 20 млрд. долара
Снимка: стопкадър / MNews World - Мировые Новости / YouTube

Компанията SCM (System Capital Management)*, собственост на украинския милиардер Ринат Ахметов, ще търси от Русия компенсации за разрушените промишлени предприятия. Стойността само на унищожените заводи в Мариупол е $17-20 млрд. В началото на май бизнесменът също заяви такова намерение.

В интервю за изданието НВ на 25 май бизнесменът отбелязва, че няколко от неговите заводи са били частично или напълно разрушени по време на войната, включително „Азовстал“ в Мариупол, Мариуполски металургичен комбинат „Илич“, Авдеевски коксхим (Донецка област), Луганска ТЕЦ в град Щастие и още „десетки обекти от промишлената инфраструктура и зелената енергетика“.

Капитализацията на тези обекти преди началото на войната е възлизала на десетки милиарди долари.

„Ние определено ще предявим искове срещу Руската федерация и ще поискаме подходящо обезщетение за всички загуби и загубения бизнес. Още сега активно се води старателна юридическа работа по тези въпроси. Ще предявим искове във всички международни и национални инстанции“, отбелязва бизнесменът.

Ахметов уточнява, че сумата от 17-20 милиарда долара е загубата от унищожаването само на две предприятия: Комбинат „Илич“ и „Азовстал“, които са произвеждали 10 милиона тона стомана годишно. Окончателният размер на обезщетението ще бъде изчислен по-късно и посочен в исковата молба.

След края на войната милиардерът възнамерява да помага за възстановяването на Украйна. По думите му в тази връзка компанията му има две приоритетни направления: обновяване на индустриалния потенциал и осигуряване на енергийната независимост на страната.

Според изчисленията на Киев финансовите загуби на страната в резултат на военния конфликт възлизат на около 600 милиарда долара. Западните страни проучват начини да конфискуват замразени руски активи и да ги използват за възстановяване на Украйна. По-специално Европейският съюз започна да подготвя нови закони, благодарение на които европейските държави ще имат повече правомощия да отнемат пари и имущество, придобито по престъпен начин. Това ще позволи на държавите да се разпореждат с активите на руските физически и юридически лица, попаднали под санкции.

Лидерите на ЕС на извънредна среща на върха в Брюксел на 30-31 май ще проучат възможността за използване на замразени руски средства за възстановяване на Украйна.

Европейският съюз замрази 10 милиарда евро от руски бизнесмени от санкционните списъци. Арестуваните чуждестранни активи на Централната банка на Руската федерация се оценяват на 300 милиарда долара.

*Компанията SCM (System Capital Management) Limited е най-голямата инвестиционна група в Украйна. Нейните предприятия и холдинги работят в Украйна, Кипър, Нидерландия, Италия, България, Швейцария, Великобритания и САЩ. SCM инвестира в минната и металургичната индустрия (Metinvest B.V., Нидерландия), енергетиката (DTEK B.V., Нидерландия), добива на полезни изкопаеми, банковия и финансов сектор (ПУМБ), медийния бизнес (Медиа Группа Украина), телекомуникациите (Укртелеком), недвижимите имоти (ЕСТА Холдинг), търговията на дребно (ЦУМ Киев), селското стопанство (HarvEast), както и в транспорт и логистика (Лемтранс и Портинвест). Компанията SCM е основана през 2000 г. и 100% от акциите ѝ са собственост на Ринат Ахметов. SCM управлява повече от 500 предприятия. Компанията притежава 71,24% от Метинвест Холдинг, към което принадлежат заводите „Азовстал“ и „Илич“ в Мариупол. Останалите 23,76% от „Метинвест“ принадлежат на Смарт-холдинг с основател Вадим Новински.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво е останало от Мариупол: обиколка с руски военен конвой за журналисти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа