"Сотбис" изглежда ще има нов собственик

3365
"Сотбис" изглежда ще има нов собственик
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският милиардер, медиен и телекомуникационен магнат Патрик Драи купи аукционната къща "Сотбис" (Sotheby's), предаде БГНЕС.

Драи ще плати 3,7 милиарда долара, за да притежава един от най-големите дилъри на изкуство в света, обявиха от основаната във Великобритания Сотбис. Французинът изкупува акциите на Сотбис по 57 долара всяка и по този начин връща компанията в частни ръце, след като 31 години беше публична собственост, чиито ценни книжа се търгуваха на борсата в Ню Йорк.

Оригинална Cobra се продава за повече от 2 млн. долара

Един от най-забележителните автомобили в историята – превърналата се в легенда 427 S/C Cobra, е изложен на търг и се очаква да бъ...

Патрик Драи е един от най-богатите французи и основател конгломерата Алтис, който притежава телекомите SFR, както и няколко популярни медии, сред които новинарския канал BFM и вестник Либерасион.

"Това изкупуване ще даде възможност на "Сотбис", в условията на по-гъвкава, частна собственост, да ускори успешната програма за растеж, прилагана в последните няколко години", написа изпълнителният директор на "Сотбис" Тад Смит.

Драи, чието състояние се оценява на 9,1 милиарда долара, каза, че е поласкан от това, че ръководството на "Сотбис" е препоръчало на акционерите да приемат отправената от него оферта. Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и акционерите на "Сотбис", преди окончателно да стане факт. Очаква се процедурата да приключи през есента на 2019 г.

Навлизането на Патрик Драи в бизнеса с предмети на изкуството напомня на подобен ход, който направи друг френски милиардер - Франсоа Пино. През 1998 г. Пино купи основния конкурент на "Сотбис" в бизнеса - аукционната къща "Кристис".

Продадоха състезателно Ferrari за близо 18 млн.долара

Състезателен болид Ferrari 250 GT LWB California Spider Competizione, произведен през 1959 г., беше продаден на аукциона RM Sotheby&rsq...

Патрик Драи е роден в Мароко и се мести във Франция на 15-годишна възраст. Родителите му не са богати и той сам е създал струващата милиарди бизнес империя, която притежава. Драи е френски гражданин, но има още израелски и португалски паспорт.

Той се възползва от исторически ниските лихви, за да вземе големи заеми и да предприеме поредица придобивания на компании през 2014 и 2015 година. След изкупуването на много медии и телекоми в САЩ, Португалия и други страни, базираната в Холандия "Алтис" на Драи натрупа оперативен дълг от 50 милиарда долара, което доведе до срив на акциите ѝ поради опасения на инвеститорите от нивата на задлъжнялост. Драи успокои акционерите, обеща да забави темпото на придобиване на компании и през 2018 година се завърна лично начело на "Алтис", за да промени негативната посока на развитие.

Въпреки несигурността около бизнес конгломерата, бизнесът на "Сотбис" едва ли ще бъде засегнат. Миналият месец аукционната къща продаде картина на Клод Моне за 110,7 милиона долара, което е рекордна сума за художника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа