Срещата на Г-20 в Аржентина – търговски войни и спорове за климата

3328
Срещата на Г-20 в Аржентина – търговски войни и спорове за климата
Снимка: Getty Images/Guliver

Срещата на върха на Г-20 очаква откриването си в аржентинската столица Буенос Айрес. Форумът ще приключи на 1 декември.

С поемането на председателството на Г-20 през декември миналата година аржентинският президент Маурисио Макри подчерта следните приоритетни теми: работни места и заетост в бъдещето, инфраструктура за развитие и устойчиво бъдеще в продоволствената сфера.

Срещата на върха на Г-20 ще се проведе за първи път на южноамериканския континент. Лидерите на 19 страни и ръководството на ЕС ще вземат участие в събитията от 30 ноември до 1 декември. В допълнение, поканен гост ще бъде председателят на правителството на Испания Педро Санчес. Специални покани бяха изпратени и на лидерите на Холандия, Чили, Сингапур, Сенегал, Руанда и Ямайка. Традиционно в събитията на срещата на Г-20 ще участват лидери на ключови международни организации - ООН, Световната банка, МВФ, СТО, МОТ, предаде БГНЕС.

Целта на този формат е да се изгради диалог за развитието на света през следващото десетилетие, като се вземе предвид технологичната трансформация на световната икономика. Темата ще бъде "Справедливо и устойчиво бъдеще". Лидерите ще говорят за потенциалното въздействие на модерни иновационни технологии върху световната икономика, възможните положителни и отрицателни ефекти на дигиталната икономика и "четвъртата индустриална революция". Както предложи представителят на президента на Руската федерация в Г-20 Светлана Лукаш, в този отворен неформален диалог лидерите ще могат да обсъждат най-широк спектър от горещи теми.

Първата работна среща на срещата на върха под формата на работна закуска е насрочена за 30 ноември, като „Фокус върху човека“ е избрана за основна тема. На нея ще трябва да бъдат обсъдени настоящата икономическа ситуация в света, възможностите за стимулиране на развитието, как да се направи икономическия растеж по-приобщаващ и справедлив. Ще бъдат засегнати проблеми, свързани с регулирането на пазарите на труда, стимулирането на растежа на заетостта и намаляването на безработицата.

Втората работна среща - "Постигане на консенсус" - ще бъде разделена на две части според темите. Първата част от срещата ще се проведе на 30 ноември и ще бъде посветена на актуални въпроси на международната търговия и финансово-данъчната сфера.

На следващия ден, 1 декември, дискусията ще продължи. Основната тема на втория ден ще бъде "Устойчиво развитие и климат". Очаква се да се обсъдят динамиката и постигането на междинни цели в реализацията на страните-членки на Глобалния дневен ред в областите на устойчиво развитие за периода до 2030 г. Лидерите ще засегнат проблемите с глобалното изменение на климата, ще обсъдят и перспективите за прилагане на Парижкото споразумение, подписано по време на Конференцията на страните по Рамковата Конвенция на ООН относно изменението на климата на 12 декември 2015 г. Темата за съдействие на Африка, разработване на публично-частни партньорства за индустриализация и подобряване на инфраструктурната взаимосвързаност на континента също ще бъдат част от тази дискусия.

Лидерите на Г-20 ще завършат работата си на третата работна среща "Използване на възможностите", която ще се състои на 1 декември. Дискусията ще се съсредоточи върху въпросите за развитието на инфраструктурата, енергетиката и продоволствената сигурност. Тя ще бъде свързана с осъществяването на инфраструктурни проекти и привличането на частни инвестиции, гарантирането на равен достъп до енергия, подобряването на енергийната ефективност на икономиките, развитието на възобновяеми енергийни източници, повишаването на селскостопанската производителност и развитието на агро-индустриалните вериги с добавена стойност.

Климат и търговия в центъра на споровете

Очаква се обаче разгорещеният дебат да доведе до други теми. През ноември аржентинският представител Педро Вилагра Делгадо отбеляза, че "най-сложните" въпроси по време на обсъждането ще бъдат изменението на климата, митата върху стомана и имиграцията.

Представителят на президента на Руската федерация в Г-20 Светлана Лукаш от своя страна отбеляза, че преговорите по съгласуваност на декларацията в Буенос Айрес "ще бъдат доста сложни". Въпреки това, тя е убедена, че страните от Г-20 ще могат да постигнат споразумение по време на предстоящата среща на високо равнище. "Надяваме се, че ще направим всичко възможно, за да намерим консенсус, да намерим общи позиции. Може би те ще бъдат по-малко амбициозни, отколкото някои страни биха желали по някои въпроси", отбеляза представителят на руския президент. Преди това тя също така призова за въпроси, свързани със световната търговия, "най-острата" за обсъждане.

Според вестник "Кларин", който разполага с версия на проекта за окончателна декларация, Аржентина като страна-председател се опитва да включи в документа формулировка, която би позволила да бъде приет дори и без да се постигне консенсус по климата, отделящ в отделна група „страните, които възнамеряват да изпълняват договореностите от Парижкото споразумение“. Въпреки това, според публикацията, не всички участници са изразили готовност да направят такива отстъпки.

Двустранни срещи

Министрите на земеделието от Г-20 се безпокоят от протекционизма

Министрите на земеделието от Г-20 заявиха, че са обезпокоени от все по-засилената употреба на протекционистки нетарифни търговски мерки...

По време на срещата лидерите на Г-20 ще проведат десетки двустранни срещи. Може би най-голямото внимание ще бъде фокусирано върху преговорите на американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Цзинпин.

Във вторник главният икономически съветник на президента на САЩ Лоурънс Кадлоу по време на брифинг за журналисти заяви, че Вашингтон смята, че шансовете за постигане на търговска сделка с Китай в рамките на срещата на върха на Г-20 в Аржентина са добри. В същото време той отбеляза, че ако на срещата не бъде сключена търговска сделка, то САЩ могат да наложат допълнителни мита върху стоки от Китай за сума в размер на 267 млрд. долара.

По-рано заместник-министърът на търговията на Китай Ван Шоувън също заяви, че Пекин се надява на успех в преговорите "Тръмп-Си Цзинпин“ в рамките на срещата на върха на Г-20.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че отменя срещата си на високо равнище с руския лидер Владимир Путин в рамките на Г-20 в Аржентина.

Той направи това изявление, след като прочете доклада за инцидента в Керченския проток. Според него основната причина за решението му е фактът, че корабите и моряците не се завръщат в Украйна.

Г-20 с окончателна декларация чрез компромис с Тръмп (СНИМКИ+ВИДЕО)

Лидерите на Г-20, включително американският президент Доналд Тръмп, стигнаха до компромис по формулировката на окончателното изявление ...

"С нетърпение очаквам съдържателна среща на върха веднага щом ситуацията бъде разрешена!", написа Тръмп в Twitter. За последен път световните лидери успяха накратко да говорят в началото на ноември в Париж на събитията в чест на стогодишнината от края на Първата световна война.

Русия и Съединените щати се нуждаят от планираната за тази седмица среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп, каза в сряда съветник от Кремъл. "Срещата е еднакво необходима и на двете страни и е важна за развитието на общата ситуация в света", каза Юрий Ушаков, съветник по въпросите на външната политика на Путин, след като Тръмп предупреди, че руското завземане на украински кораби може да доведе до отмяна на срещата.

Ушаков даде и други детайли от програмата на руския президент на срещата на високо равнище на Г-20 в Буенос Айрес. Путин ще обсъди убийството на журналиста Джамал Кашоги с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман. На брифинг в Москва Ушаков каза, че двамата планират да се срещнат в Аржентина.

"Разбира се, те ще говорят за този въпрос", каза той, имайки предвид убийството на журналиста. Той добави, че "главната цел" на срещата ще бъде "развитието" на руско-саудитските отношения.

Американският президент заяви, че през следващите два дни ще проведе редица други важни и продуктивни срещи.

Путин към Тръмп пред журналистите: Тези ли те нараняват?

Доналд Тръмп и Владимир Путин си размениха коментари, отнасяйки се пренебрежително към репортерите, които се бяха събрали да отразят ср...

"Пристигнах в Аржентина за два много натоварени дни, важни срещи са планирани по време на това посещение“, написа Тръмп в Twitter и добави, че се надява пътуването да бъде много полезно.

Непредвиден инцидент

Германският канцлер Ангела Меркел ще пропусне откриването на срещата на Г - 20 в Аржентина, след като нейния самолет беше принуден да направи спешно кацане в Кьолн заради технически проблем, заяви говорителят на канцлера.

"Ние няма пътуваме днес", каза говорителят.

Самолетът Еърбъс А340-300, кръстен "Конрад Аденауер" на първия германски канцлер след Втората световна война. Летателният апарат е направил обратен над Холандия и е кацнал в Кьолн, тъй като там има самолет, който може да смени този на Меркел

Путин, Меркел и Макрон разговарят в Хамбург

Руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон започнаха съвместната си среща...

Повишени мерки за сигурност

Около 22 000 аржентински служители на правоохранителните органи ще бъдат ангажирани с поддържането на реда в дните на срещата на високо равнище. Зоните около изложбения център „Коста Салгуеро“, където ще се проведе срещата на върха и хотелите, където ще бъдат настанени делегатите, ще бъдат затворени през двата дни за автомобили и пешеходци

Един от източниците на проблеми за аржентинските власти може да са протестите, които ще се проведат в дните на срещата на високо равнище.

Както беше отбелязано по-рано от министъра на сигурността на републиката Патрисия Булрич, правителството е получило няколко заявки за демонстрации. За да предотвратят размирици, властите се обърнаха към всички обществени и политически движения с молба за мирно провеждане.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com