X
 
 

Столтенберг: Русия продължава да разработва нови ядрени ракети

1175 2
photo of Столтенберг: Русия продължава да разработва нови ядрени ракети
Снимка: Getty images/Guliver
НАТО смята, че Русия продължава да разработва нови ракети със среден обсег на действие и потенциал да носят ядрени, бойни глави, пише Риа новости.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза по време на посещение в Багдад, че Москва "разработва и внедрява" ракети, които са в нарушение с разпадналия се Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДЛРСОД).

Доклад: Разходите за отбрана на ЕС са прекалено малки за амбициите му

Целта на ЕС да увеличи разходите за отбрана до 22,5 милиарда евро през следващото десетилетие не е достатъчна за амбициите му в сектора...

"Проблемът се състои в това, че преди няколко години Русия пристъпи към разработването и внедряването в Европа на ракети със среден обсег, които имат ядрен потенциал. Тези ракети са мобилни и да се открият не е лесно. Те намаляват времето за предупреждение, при използването на ядрено оръжие във военен конфликт.", каза Столтенберг.

Според него, всички държави в НАТО са подкрепили САЩ, когато американците са казали, че ще напуснат ДЛРСОД, ако Русия не се върне към спазването на клаузите му.

"Русия не се върна към изпълнението на договора. Те продължават да разработват и внедряват тези ракети.", казва Столтенберг, като се позовава на независими източници от разследването.

По-рано Министерството на отбраната на Русия каза, че не изпитва и няма на въоръжение ракети със среден и малък обсег на действие в Европа, за разлика от САЩ. От министерството казаха още, че "не планират внедряването на такива ракети в Европа или други райони на света, докато там не се появи подобно въоръжение американско производство."

Москва реализира комплекс от мерки за защита на западната граница

Обстановката по западната граница остава напрегната, затова Русия "реализира комплекс от мерки" за тяхното укрепване. Това заяви минист...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Империята на злото (Тюрмата на народите) не може да има равноправни отношения с никоя друга държава. При нея всичко се пречупва от позицията на силата - или ги мачкат, или те мачкат. Без заплаша от война не могат да държат под контрол крепостниците си и ще се разпаднат. Само войната и военното производство ги крепят.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Тоя спаружен НАТОВСКИ мухльо защо рИИИве кат няма вече такъв договор за ДЛРСОД...?Всички знаем ,че по инициатива на САЩ той бе прекратен едностранно и после Русия също се отказа да го спазва...да не са луди!!!!
    : 3 !