Световната здравна организация - разтревожена от съпротивата срещу ваксините

4648
Световната здравна организация - разтревожена от съпротивата срещу ваксините
Снимка: iStock/Guliver

Изправени пред глобалното възраждане на морбили, здравните експерти призоваха вторник страните да засилят борбата срещу съпротивлението срещу ваксините, предупреждавайки, че движението се разпространява като заразна болест.

Ръководителят на Световната здравна организация Teдрос Аданом Гебрейесус се присъедини към експерти и здравни министри от редица страни на събитие за "насърчаване на доверието във ваксината", на фона на нарастващата загриженост, че съпротивата срещу имунизацията позволява процъфтяване на предотвратими болести.

СЗО: Морбили удря все по-силно в световен мащаб

Световната здравна организация предупреди, че усилията за спиране на разпространението на морбили се провалят, като броят на случаите в...

"Никоя страна не може да си позволи да бъде незаинтересована от имунизацията", заяви Тедрос на срещата в Женева, където СЗО е домакин на нейното основно годишно събрание.

СЗО казва, че случаите на морбили - силно заразна вирусна инфекция, която може да се окаже фатална – са се увеличили с 300% през 2018 година, предава БГНЕС.

Възобновяването на някога унищожената болест е свързано с нарастващото движение срещу ваксините в по-богатите държави, което е идентифицирано като основна глобална заплаха за здравето.

"Това е заразна болест," каза Сет Бъркли, който оглавява Алианса за ваксинация ГАВИ, като предупреди, че дезинформацията за безопасността на ваксините "се разпространява със скоростта на светлината".

Феноменът срещу ваксините има привърженици в западните страни, но най-вече в САЩ, където е бил подхранван от разпространението в социалните медии на медицински необосновани твърдения, развенчани преди 20 години, че ваксинацията може да причини аутизъм.

Палмовото масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести

Употребата на палмово масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести в световен мащаб, а производството на този &...

Съединените щати, които спонсорираха събитието във вторник с ЕС и Бразилия, се оплакаха от "дезинформацията", която води до намаляване на процента на ваксинация в страната.

"Ваксините са едни от най-изпитаните медицински продукти, които имаме. Ваксините са безопасни, ефективни и животоспасяващи", заяви американският министър по здравеопазването и социалните услуги Алекс Азар.

Той критикува жестоко "групи в социални медии , които объркват добросъвестни родители, така че те се колебаят да получат препоръчаните ваксинации."

"Тази дезинформация има реални последици", каза той, като посочи над 700 случая на морбили в САЩ досега тази година.

Азар отхвърли въпроса дали миналите изявления на президента Доналд Тръмп в подкрепа на някои антиваксинационни искания могат да носят някаква отговорност за проблема.

Харчим едва по 13 лева за психичноболен у нас

Световната здравна организация (СЗО) публикува данните на редица показатели в сферата на психиатричната помощ за страни от цял свят. Да...

Като посочи последните коментари на президента, призовавайки американците да "ваксинират децата си", той подчерта, че Тръмп е "изключително твърд" в подкрепата си за ваксинация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа