Съдебен иск на ЕС срещу Полша заради съдебната независимост

2129
Съдебен иск на ЕС срещу Полша заради съдебната независимост
Снимка: Pixabay

Европейският съюз обяви днес, че започва съдебни действия срещу Полша заради неспазване правото на ЕС и подкопаване на независимостта на националната съдебна система. Комисарят на ЕС по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви, че процедурата срещу Полша е заради нарушаване върховенството на правото на ЕС и заради решението, че някои членове от договорите на ЕС са несъвместими с полското законодателство.

Тази стъпка ескалира дългогодишната вражда между Варшава и Брюксел заради отстъплението на Полша от демократичните норми на ЕС. Брюксел вече задържа заради спора одобрението на средствата за възстановяване от коронавирус, предназначени за Полша.

Заместник-министърът на правосъдието на Полша Себастиан Калета отвърна на удара, като нарече изявлението на ЕС „атака срещу полската конституция и нашия суверенитет“.

По-строги ограничения за коледните празници в Полша

Правителството на Полша в следващите дни ще представи нови ограничения за борба с разпространението на коронавируса по време на рождест...

Правните действия от страна на Брюксел бяха очаквани, тъй като Конституционният съд на Полша постоянно се противопоставяше на Съда на Европейския съюз (СЕС). СЕС вече се произнесе срещу Полша за прилагането на механизъм за сваляне на имунитета на съдиите от Конституционния съд и за уволнение на всички, които парламентът, доминиран от управляващата популистка партия "Право и справедливост", сметне за неприемливи.

Европейската комисия е обезпокоена и от полски закон от 2019 г., който не позволява на полските съдилища да прилагат правото на ЕС в определени области и да сезират Съда на ЕС по правни въпроси.

В изявлението си Джентилони каза, че полските действия "нарушават общите принципи на автономия, върховенство, ефективност и еднакво прилагане на правото на Съюза и задължителните решения на Съда на ЕС". Европейската комисия, смята, че полският Конституционен съд "вече не отговаря на изискванията за независим и безпристрастен съд, създаден със закон, както се изисква" от Договора за ЕС.

Полша имаше на разположение два месеца да отговори на официалното писмо, в което се излагат основанията за процедурата за нарушение. В случай че не получи задоволителен отговор, въпросът може да бъде отнесен до Съда на Европейските общности.

ЕС въвежда световния минимален корпоративен данък

Европейската комисия предложи директива, която да въведе в Европа данъчната реформа, договорена между 20-те най-големи икономики в свет...

Въпреки че няма възможност Полша да бъде изгонена от ЕС заради неспазване на законите на блока, тя може да плаща ежедневни глоби за това нарушение. Но Полша и Унгария - друга източна държава-членка на ЕС, обвинена в подкопаване на демократичните норми, са сключили споразумение, с който взаимно се предпазват от по-крайни наказания от страна на ЕС, като например отнемане на правото им на глас в блока.

Заради пренебрегване на правилата на ЕС Унгария също се сблъска със закъснения при получаването на средства от ЕС за възстановяване от коронавируса. И двете държави заплашиха да блокират бизнеса в ЕС в отговор на действията на Брюксел.

Джентилони заяви, че е "сигурен", че споровете с Варшава и Будапеща няма да се превърнат в цикъл "око за око, зъб за зъб", но предупреди, че "не можем да изключим нищо".

Източник: АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа