Съюзниците се договориха да изпратят стотици танкове Leopard 1 на Украйна

11566
Съюзниците се договориха да изпратят стотици танкове Leopard 1 на Украйна
Снимка: принтскрийн/YouTube/Christian Thøgersen

Федералният съвет за сигурност на Германия одобри износа за Украйна на общо 178 основни бойни танка Leopard 1 от промишлени запаси. Първите машини трябва да бъдат доставени през лятото, но се очаква основната част да бъде в Украйна чак догодина, тъй като ще се нуждаят от ремонт преди да бъдат изпратени на бойното поле, съобщи Spegel.

Новината идва в момент, когато германският министър на отбраната Борис Писториус направи изненадващо посещение в Киев, две седмици след като Берлин се съгласи произведени в Германия "Леопарди" да могат да бъдат изпратени в Украйна за противодействие на руските сили. Доставките са част от "новата инициатива Леопард", договорена между Германия, Нидерландия и Дания в подкрепа на Украйна.

Първият танк Leopard 2 от Канада за Украйна вече пристигна в Полша (СНИМКА и ВИДЕО)

Първият танк Leopard 2, който Канада ще предостави на Украйна, вече е пристигнал в Полша. Това съобщи в Twitter министърът на отбраната...

Германия може да прати 160 танка "Леопард" на Украйна

Общо Германия е дала зелена светлина за изпращането на 178 танка Леопард 1 А5 на Украйна от промишлените запаси, се казва в изявление на министерствата на икономиката и отбраната. Окончателният брой ще "зависи от необходимите ремонтни дейности", заявиха министерствата.

Миналия месец Берлин вече се съгласи да изпрати на Украйна 14 единици "Леопард" 2 А6 от военните си запаси и одобри реекспорта на бойните танкове за Украйна от съюзниците. Решението дойде след седмици на напрегнати преговори между западните съюзници. След днешното посещение на германския министър на отбраната Борис Писториус в Киев стана ясно, че в края на март в Украйна ще дойде първата доставка на "Леопард" 2 А6. Полша обеща 14 танка Leopard 2 A4, Канада ще изпрати 4, а Норвегия, Финландия, Испания и Португалия също обявиха, че ще участват, но без да посочат конкретен брой. "Помощта от Германия дойде сравнително бързо, сега чакаме споразумението за Leopard 2 A4" от страните партньори, каза Писториус в интервю за вестник Welt.

Следете развитието на войната в Украйна тук

В Полша започна обучението на украинските военни на танкове Leopard 2

В Полша започна обучението на украинските военнослужещи на танкове Leopard 2. Това съобщи днес, 3 февруари, вицепремиерът и министър на...

Същевременно нидерландският De Telegraaf обяви, че Дания, Германия и Холандия ще купят съвместно 100 танка Leopard-1 за Украйна. Освен това те ще изпратят и необходимите боеприпаси и резервни части, а Нидерландия е изявила желание да обучава украински танкисти.

В края на януари кабинетът в Нидерландия обяви, че е готов да плати закупуването на танкове Leopard за Украйна. Типът танк, който сега се доставя, е по-стар от танковете Leopard 2, обещани на Киев от много страни. Германските фиксиращи горни части датират от 1987 г. и все още трябва да бъдат модернизирани, преди да могат да влязат на бойното поле. Германците очакват да ремонтират първите 20-25 танка преди лятото.

От кабинета не желаят да кажат колко пари ще плати Нидерландия за дарението. За тази година вече са заделени 2,5 млрд. евро за помощ на Украйна. В края на миналата година страната е доставила оръжия и друго военно оборудване на стойност над 1 милиард евро.

„Войната в Украйна е в решаваща фаза“, казва министърът на отбраната Кайса Олонгрен. „Очаквам бойните операции да се засилят през следващите месеци. Русия продължава да се мобилизира и има признаци, че подготвя нова офанзива. Ето защо доставката на бойни танкове е важна. Тази доставка на танкове Leopard 1A5 е отделна от доставката на танкове Leopard 2 за Украйна“, каза министър Олонгрен, като допълни, че дискусиите по въпроса продължават. Това означава, че Нидерландия може да достави още повече - по-модерни - танкове на украинските въоръжени сили, пише De Telegraaf.

Норвегия поръчва от Германия 54 нови танка Leopard 2A7

Норвегия ще поръча 54 танка Leopard 2А7 от германската компания Krauss-Maffei, която ги произвежда. Ще има и опция за закупуване на още...

Това не е първият път, в който Нидерландия праща танкове в Украйна. Миналата година заедно със САЩ и Чехия правителството закупи 90 модернизирани руски танка Т-72 за Украйна. За тях правителството задели около 45 милиона евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com