Съюзниците се договориха да изпратят стотици танкове Leopard 1 на Украйна

11605
Съюзниците се договориха да изпратят стотици танкове Leopard 1 на Украйна
Снимка: принтскрийн/YouTube/Christian Thøgersen

Федералният съвет за сигурност на Германия одобри износа за Украйна на общо 178 основни бойни танка Leopard 1 от промишлени запаси. Първите машини трябва да бъдат доставени през лятото, но се очаква основната част да бъде в Украйна чак догодина, тъй като ще се нуждаят от ремонт преди да бъдат изпратени на бойното поле, съобщи Spegel.

Новината идва в момент, когато германският министър на отбраната Борис Писториус направи изненадващо посещение в Киев, две седмици след като Берлин се съгласи произведени в Германия "Леопарди" да могат да бъдат изпратени в Украйна за противодействие на руските сили. Доставките са част от "новата инициатива Леопард", договорена между Германия, Нидерландия и Дания в подкрепа на Украйна.

Първият танк Leopard 2 от Канада за Украйна вече пристигна в Полша (СНИМКА и ВИДЕО)

Първият танк Leopard 2, който Канада ще предостави на Украйна, вече е пристигнал в Полша. Това съобщи в Twitter министърът на отбраната...

Германия може да прати 160 танка "Леопард" на Украйна

Общо Германия е дала зелена светлина за изпращането на 178 танка Леопард 1 А5 на Украйна от промишлените запаси, се казва в изявление на министерствата на икономиката и отбраната. Окончателният брой ще "зависи от необходимите ремонтни дейности", заявиха министерствата.

Миналия месец Берлин вече се съгласи да изпрати на Украйна 14 единици "Леопард" 2 А6 от военните си запаси и одобри реекспорта на бойните танкове за Украйна от съюзниците. Решението дойде след седмици на напрегнати преговори между западните съюзници. След днешното посещение на германския министър на отбраната Борис Писториус в Киев стана ясно, че в края на март в Украйна ще дойде първата доставка на "Леопард" 2 А6. Полша обеща 14 танка Leopard 2 A4, Канада ще изпрати 4, а Норвегия, Финландия, Испания и Португалия също обявиха, че ще участват, но без да посочат конкретен брой. "Помощта от Германия дойде сравнително бързо, сега чакаме споразумението за Leopard 2 A4" от страните партньори, каза Писториус в интервю за вестник Welt.

Следете развитието на войната в Украйна тук

В Полша започна обучението на украинските военни на танкове Leopard 2

В Полша започна обучението на украинските военнослужещи на танкове Leopard 2. Това съобщи днес, 3 февруари, вицепремиерът и министър на...

Същевременно нидерландският De Telegraaf обяви, че Дания, Германия и Холандия ще купят съвместно 100 танка Leopard-1 за Украйна. Освен това те ще изпратят и необходимите боеприпаси и резервни части, а Нидерландия е изявила желание да обучава украински танкисти.

В края на януари кабинетът в Нидерландия обяви, че е готов да плати закупуването на танкове Leopard за Украйна. Типът танк, който сега се доставя, е по-стар от танковете Leopard 2, обещани на Киев от много страни. Германските фиксиращи горни части датират от 1987 г. и все още трябва да бъдат модернизирани, преди да могат да влязат на бойното поле. Германците очакват да ремонтират първите 20-25 танка преди лятото.

От кабинета не желаят да кажат колко пари ще плати Нидерландия за дарението. За тази година вече са заделени 2,5 млрд. евро за помощ на Украйна. В края на миналата година страната е доставила оръжия и друго военно оборудване на стойност над 1 милиард евро.

„Войната в Украйна е в решаваща фаза“, казва министърът на отбраната Кайса Олонгрен. „Очаквам бойните операции да се засилят през следващите месеци. Русия продължава да се мобилизира и има признаци, че подготвя нова офанзива. Ето защо доставката на бойни танкове е важна. Тази доставка на танкове Leopard 1A5 е отделна от доставката на танкове Leopard 2 за Украйна“, каза министър Олонгрен, като допълни, че дискусиите по въпроса продължават. Това означава, че Нидерландия може да достави още повече - по-модерни - танкове на украинските въоръжени сили, пише De Telegraaf.

Норвегия поръчва от Германия 54 нови танка Leopard 2A7

Норвегия ще поръча 54 танка Leopard 2А7 от германската компания Krauss-Maffei, която ги произвежда. Ще има и опция за закупуване на още...

Това не е първият път, в който Нидерландия праща танкове в Украйна. Миналата година заедно със САЩ и Чехия правителството закупи 90 модернизирани руски танка Т-72 за Украйна. За тях правителството задели около 45 милиона евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа