Съветникът на руската мисия към ООН подаде оставка с думите "Никога не съм се срамувал толкова от страната си"

17476
Съветникът на руската мисия към ООН подаде оставка с думите "Никога не съм се срамувал толкова от страната си"
Снимка: iStock

Съветникът на руската мисия към ООН в Женева Борис Бондарев обяви оставката си заради войната с Украйна. Писмото на дипломата е публикувано от Хилел Нойер, юрист, правозащитник и изпълнителен директор на UN Watch. Съобщение е публикувано и на личната страница на Бондарев във Facebook.

„Никога не съм се срамувал така от страната си, както на 24 февруари тази година. Агресивната война срещу Украйна, а всъщност – срещу целия Запад, отприщена от Путин – е не само престъпление срещу украинския народ, но и може би най-сериозното престъпление срещу самите руснаци, чиито надежди за живот в проспериращо свободно обществото са зачеркнати с буквата Z.

Тези, които замислиха тази война, искат само едно – да останат на власт завинаги, да живеят в помпозни безвкусни дворци, да плават на яхти, сравними по тонаж и цена с целия руски военноморски флот, наслаждавайки се на неограничена власт и пълна безнаказаност. Заради това те са готови да пожертват много животи. Хиляди руснаци и украинци вече загинаха заради тази цел.

За съжаление през всичките тези двадесет години нивото на лъжа и непрофесионализъм в работата на външното министерство непрекъснато нарастваше. През последните години обаче то придоби катастрофални мащаби. Вместо непредубедено информиране за случващото се, безпристрастен анализ и трезво прогнозиране, има пропагандистки клишета в духа на съветските вестници от 30-те години на миналия век. Изградена е система, която сама лъже себе си.

Министър Лавров е добра илюстрация за деградацията на тази система. За 18 години той се превърна от професионален и образован интелектуалец, на когото много служители на министерството искаха да бъдат равни, до човек, който непрекъснато излъчва противоречиви изявления и заплашва света (тоест и Русия също) с ядрено оръжие!

Днес Министерството на външните работи не се занимава с дипломация. То сее лъжи, разпалва омраза и война. Дипломацията обслужва частните интереси на тесен кръг от хора, които нямат нищо общо с реалните потребности на руското общество. Русия вече няма съюзници и обяснението за това е агресивната политика на страната ни, а не прословутата русофобия, за която непрекъснато се говори по руската телевизия.

Учих за дипломат и съм дипломат от двадесет години. Министерството се превърна в мой дом и семейство. Но просто не мога повече да споделям този кървав, безсмислен и абсолютно ненужен позор“, пише Бондарев.

На сайта на офиса на ООН в Женева е отбелязано, че Бондарев е бил съветник в постоянната мисия. Според самия дипломат той е на служба от 2002 година.

През март дипломати от десетки европейски държави напуснаха залата на Съвета на ООН по правата на човека по време на излъчването на речта на Лавров в рамките на конференция по разоръжаването. Дипломатите приветстваха бойкота с аплодисменти извън залата. Представители на ЕС, САЩ и Великобритания заявиха, че са го направили в знак на протест срещу войната в Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ: С риск от наказание: Руски журналисти бичуваха Путин в остър анализ

Журналисти на Lenta.ru напълниха изданието с антивоенни текстове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа