Съветникът на руската мисия към ООН подаде оставка с думите "Никога не съм се срамувал толкова от страната си"

17527
Съветникът на руската мисия към ООН подаде оставка с думите "Никога не съм се срамувал толкова от страната си"
Снимка: iStock

Съветникът на руската мисия към ООН в Женева Борис Бондарев обяви оставката си заради войната с Украйна. Писмото на дипломата е публикувано от Хилел Нойер, юрист, правозащитник и изпълнителен директор на UN Watch. Съобщение е публикувано и на личната страница на Бондарев във Facebook.

„Никога не съм се срамувал така от страната си, както на 24 февруари тази година. Агресивната война срещу Украйна, а всъщност – срещу целия Запад, отприщена от Путин – е не само престъпление срещу украинския народ, но и може би най-сериозното престъпление срещу самите руснаци, чиито надежди за живот в проспериращо свободно обществото са зачеркнати с буквата Z.

Тези, които замислиха тази война, искат само едно – да останат на власт завинаги, да живеят в помпозни безвкусни дворци, да плават на яхти, сравними по тонаж и цена с целия руски военноморски флот, наслаждавайки се на неограничена власт и пълна безнаказаност. Заради това те са готови да пожертват много животи. Хиляди руснаци и украинци вече загинаха заради тази цел.

За съжаление през всичките тези двадесет години нивото на лъжа и непрофесионализъм в работата на външното министерство непрекъснато нарастваше. През последните години обаче то придоби катастрофални мащаби. Вместо непредубедено информиране за случващото се, безпристрастен анализ и трезво прогнозиране, има пропагандистки клишета в духа на съветските вестници от 30-те години на миналия век. Изградена е система, която сама лъже себе си.

Министър Лавров е добра илюстрация за деградацията на тази система. За 18 години той се превърна от професионален и образован интелектуалец, на когото много служители на министерството искаха да бъдат равни, до човек, който непрекъснато излъчва противоречиви изявления и заплашва света (тоест и Русия също) с ядрено оръжие!

Днес Министерството на външните работи не се занимава с дипломация. То сее лъжи, разпалва омраза и война. Дипломацията обслужва частните интереси на тесен кръг от хора, които нямат нищо общо с реалните потребности на руското общество. Русия вече няма съюзници и обяснението за това е агресивната политика на страната ни, а не прословутата русофобия, за която непрекъснато се говори по руската телевизия.

Учих за дипломат и съм дипломат от двадесет години. Министерството се превърна в мой дом и семейство. Но просто не мога повече да споделям този кървав, безсмислен и абсолютно ненужен позор“, пише Бондарев.

На сайта на офиса на ООН в Женева е отбелязано, че Бондарев е бил съветник в постоянната мисия. Според самия дипломат той е на служба от 2002 година.

През март дипломати от десетки европейски държави напуснаха залата на Съвета на ООН по правата на човека по време на излъчването на речта на Лавров в рамките на конференция по разоръжаването. Дипломатите приветстваха бойкота с аплодисменти извън залата. Представители на ЕС, САЩ и Великобритания заявиха, че са го направили в знак на протест срещу войната в Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ: С риск от наказание: Руски журналисти бичуваха Путин в остър анализ

Журналисти на Lenta.ru напълниха изданието с антивоенни текстове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа