СЗО бие тревога - заразените с COVID-19 в Европа вече са повече от времето на пролетните блокади

3640
СЗО бие тревога - заразените с COVID-19 в Европа вече са повече от времето на пролетните блокади
Снимка: Getty Images

Новите случаи на коронавирус в Европа на седмична база са надхвърлили броя, когато за първи път заразените достигна своя връх през март, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Регионалният директор на СЗО Ханс Клуге заяви, че само през миналата седмица на Стария континент са регистрирани над 300 000 нови инфекции. "Пред нас се очертава много сериозна ситуация", предупреди той.

Две европейски страни с по-строги ограничения срещу вируса

Чехия и Унгария наложиха по-строги ограничения в обществения живот, след като броят на заразените с коронавирус нарасна драстично. Рек...

Някои европейски държави, включително Обединеното кралство и Франция, са регистрирали най-високите си нива на ежедневно заразяване от месеци. Факт е и, че капацитетът за тестване се е увеличил в цяла Европа от началото на пандемията, което означава, че сега е по-вероятно случаите да бъдат идентифицирани и регистрирани.

Клуге заяви, че новите цифри показват и "тревожни темпове на бързо разпространение на вируса в целия регион".

Броят на хоспитализираните и смъртните случаи за първи път бележат такъв висок ръст, каза той.

Докато по-младите хора - които са по-малко склонни да бъдат сериозно засегнати, ако са заразени - понастоящем съставляват най-големия дял от новорегистрираните случаи на коронавирус, има опасения от много повече случаи на усложнения сред тази възрастова група, ако вирусът се разпространи паралелно и в по-уязвими групи.

Според СЗО, има 5 000 000 потвърдени случая и над 228 000 смъртни случая в цяла Европа от началото на пандемията. За сравнение на американския континент, т.е. и Северна, и Южна Америка, има над 3 пъти повече доказани случаи.

Северна Ирландия наложи карантина на пристигащи от Италия и Гърция

Ирландското правителство затегна ограниченията си за пътуващите във връзка с коронавируса, като наложи задължителна 14-дневна карантина...

Клуге предупреди, че мерките за блокиране, въведени през пролетта и началото на лятото, са дали ясни резултати. "През юни случаите достигнаха рекордно ниски нива", каза той. "Броят на новите заразени септември обаче трябва да са сигнал за събуждане за всички нас".

Той подчерта, че знанията за най-добрите начини за овладяване на вируса са се подобрили от началото на пандемията в Европа. "И преди сме се борили с него и можем да му отвърнем отново", каза той.

По-рано тази седмица Клуге предупреди, че Европа трябва да се подготви за увеличаване на броя на смъртните случаи от коронавирус през октомври и ноември, като предупреди: "Ще стане много, много по-трудно".

Междувременно Франция регистрира 10 593 случая на новозаразени през последното денонощие - най-високият дневен брой от началото на пандемията. Здравният министър Оливие Веран призна, че коронавирусът "отново е много активен". Лион и Ница - два от най-големите градове на Франция, получиха срок до събота, за да предложат нови мерки за борба с огнищата на коронавирус там.

В други европейски държави също има причини за притеснение с етикет "COVID-19". След като Испания регистрира 239 нови смъртни случая от коронавирус за денонощие, през тази седмица се установи, че много от новите заразени живеят в столицата Мадрид, където властите планират да обявят нови мерки за блокиране.

Франция с нов рекорд на заразени с коронавирус за ден

Франция е регистрирала 10 593 новозаразени с коронавируса за последните 24 часа. Това е нов еднодневен рекорд след този от 12 септември...

Чешката република за първи път съобщи за над 2000 ежедневни случая. Премиерът на страната призова хората да следват правилата, за да предотвратят експоненциално нарастване на инфекциите.

Случаите достигнаха и нов ежедневен връх в Холандия, като се очаква правителството да обяви скоро нови строги мерки срещу коронавируса.

Още: "Спад на новите случаи на коронавирус у нас, 10 души са починали за денонощие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа