СЗО: Ще се справим веднъж завинаги с менингита до 2030 г.

2460
 СЗО: Ще се справим веднъж завинаги с менингита до 2030 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната здравна организация разкри днес план за овладяване на менингита до 2030 г., което ще предотврати 250 000 смъртни случая годишно, причинени от инвалидизиращата болест.

Стартирайки първата в света глобална стратегия за справяне с болестта, СЗО иска да премахне епидемиите от бактериален менингит - най-смъртоносната форма. По този начин се надява да намали наполовина броя на случаите, както и смъртността със 70%. Целта е да се намалят значително и уврежданията, причинени от болестта.

„Където и да се появи, менингитът може да бъде смъртоносен; той удря бързо, носи сериозни здравни, икономически и социални последици и причинява опустошителни огнища“, каза ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО препоръча имунозащитния коктейл срещу Covid-19, с който бе лекуван Тръмп

Световната здравна организация (СЗО) днес препоръча използването на коктейл от имунозащитаващи средства срещу Covid-19, разработен от R...

„Време е да се справим с менингита в световен мащаб веднъж завинаги - чрез спешно разширяване на достъпа до съществуващи инструменти като ваксини, нови изследвания и иновации за предотвратяване, откриване и лечение на различните причини за заболяването и подобряване на рехабилитацията за засегнатите“, каза още той.

Менингитът е опасно възпаление на мембраните, които обграждат мозъка и гръбначния мозък, което се причинява предимно от бактериална инфекция и други патогени, включително вируси и гъбички. Менингитът, причинен от бактериална инфекция, е най-сериозната форма, тъй като може да предизвика бързо разпространяващи се епидемии. Той убива един на всеки 10 от заразените - предимно деца и млади хора. Той също така оставя всеки пети с дълготрайна инвалидност, като гърчове, загуба на слуха и зрението, неврологични и когнитивни увреждания.

През последните 10 години епидемиите най-често се появяват в така наречения „менингитен пояс“, обхващащ 26 държави в Африка на юг от Сахара от Сенегал до Етиопия.

Огнищата могат сериозно да нарушат здравните системи и да създадат огромни разходи за домакинствата и общностите.

СЗО предупреждава: Няма ваксини срещу коронавирус за Африка, пандемията може пак да удари

Африка е изправена пред недостиг на 470 милиона дози ваксини срещу коронавируса през тази година, след като механизмът Covax намали про...

СЗО заяви, че има „спешна нужда от иновации, финансиране и изследвания за разработване на повече превантивни ваксини срещу менингит“.

Няколко ваксини предпазват от някои видове менингит, но много държави тепърва предстои да ги въведат в своите национални имунизационни програми. В ход са и проучвания за разработване на ваксини за други причини за менингит, като например бактерии от групата В Strep.

Глобалната пътна карта на СЗО за победа над менингита до 2030 г. призовава за високо имунизационно покритие и подобрени стратегии за предотвратяване на огнищата, съобщи АФП. Тя също така призовава за усилия за укрепване на ранната диагностика, лечение и рехабилитация.

Според плана менингитът няма да бъде елиминиран, но целта е да се доближим възможно най-близо до тази точка, която ще поддържа случаите ниски. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа