Танцувалата с Путин бивша външна министърка на Австрия получила заплахи за убийство (ВИДЕО)

9501
Танцувалата с Путин бивша външна министърка на Австрия получила заплахи за убийство (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / Global News / YouTube

Бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл е напуснала страната заради заплахи за убийство, съобщават американски медии. Журналисти се свързали с нея заради скандален криминален случай с бившия разузнавач Егисто От, за когото се твърди, че е предал секретна информация на Русия. Самият бивш външен министър на Австрия отрича да е познавала От и да е знаела за делата му.

Карин Кнайсъл, която ръководеше австрийското външно министерство от 2017 до 2019 г., е напуснала страната, страхувайки се за живота си – тя била заплашвана с убийство. Това съобщава The Washington Post, позовавайки се на самата Кнайсъл. Подробности за заплахите не са известни.

„В съобщения, адресирани до репортер на Washington Post, Кнайсъл заявява, че "не дава интервюта" и че е емигрирала от Австрия поради "заплахи за убийство", пише изданието. В личния си профил в Twitter Кнайсъл е отбелязала, че се намира в Ливан.

Статията е посветена на делото срещу Егисто От. По данни на вестника От е ръководил австрийските контраразузнавачи и е служил като разузнавач в Турция и Италия. Той е заподозрян в продажба на държавни тайни на руската страна и предоставяне на Москва на информация за „враговете на Кремъл на Запад“, се казва в материала.

„Случаят От“ е един от многото отзвуци от миналогодишното разпускане на австрийската разузнавателна служба BVT – Федералната служба за защита на конституцията и борбата с тероризма. Виена реши да създаде нови специални служби. На този фон „Европа започна да се притеснява, че Австрия споделя данни с Русия“, се казва в статията на WP, и затова много европейски разузнавателни агенции престанали да споделят информация с Виена.

Европейските служители по сигурността и криминалисти потвърждават, че От, заедно с други офицери от австрийското разузнаване, е възнамерявал да реорганизира австрийските разузнавателни служби в департамент, подчинен на австрийското външно министерство.

По това време именно Карин Кнайсъл оглавяваше австрийското външно министерство. По време на нейното управление Виена изгради много приятелски отношения с Москва.

В отговор на молбата на WP за коментар Кнайсъл заявила, че никога не е чувала нито за плана на От, нито за самия Егисто От. Самият бивш разузнавач също отрича да е предавал държавни тайни на Русия. „Те [обвинителите] са гледали твърде много телевизия“, заяви От пред австрийски журналисти.

Коя е фрау Кнайсъл

Карин Кнайсъл се омъжи за бизнесмена Волфганг Майлингер през 2018 г. Сред другите гости на сватбата беше поканен и руският президент Владимир Путин.

Валсът на Кнайсъл и Путин предизвика голям резонанс. Критиците я осъдиха за реверанса, направен след танца – редица експерти заявиха, че това е "знак за подчинение на президента на Русия".

Британското издание The Guardian заяви, че танцът на Кнайсъл с Путин подкопава единната политика на Евросъюза спрямо Русия в украинска посока.

Няколко години по-късно, през 2020 г., бившият австрийски външен министър Карин Кнайсъл се обърна към полицията, обвинявайки съпруга си Волфганг Майлингер, че ѝ е вдигнал ръка. Бившият външен министър разказа, че по време на кавга е ударила мъжа си няколко пъти в гърдите. В отговор мъжът ударил два шамара на жена си.

Майлингер твърди, че се е опитвал да успокои съпругата си. По думите му Кнайсъл силно преживявала заради COVID-19 и свързаната с коронавируса криза. Полицията издала на съпрузите забрана за пребиваване под един покрив и доближаване един към друг.

Говорейки за отношенията с Русия, Кнайсъл казваше, че е необходимо да се продължи диалогът между Кремъл и Европа. Тя отбелязваше, че когато общувала с руския външен министър Сергей Лавров, винаги имала усещане за диалог.

„Точно това липсва на САЩ и Европа, които на практика повтарят едно и също нещо отново и отново“, говореше Кнайсъл.

През юни 2021 г. Карин Кнайсъл се присъедини към борда на директорите на „Роснефт“.

„Фактът, че имам честта да бъда член на борда на директорите на „Роснефт“, е много важен: в това има висока оценка от анализатор, който също е жена и познава от първа ръка енергийната индустрия. Изразявам своята благодарност на всички, които повярваха в мен на тази позиция“, казваше тя впоследствие.

През февруари 2022 г. Карин Кнайсъл заяви, че Путин е бил прав в думите и предупрежденията си в мюнхенската реч през 2007 г. Тогава руският президент критикува еднополюсния модел на света и обвини САЩ в прекрачване на националните граници във всички области.

„По това време говореха за нова студена война, която ще започне скоро, преди началото на войната в Грузия, така че речта всъщност беше в междинна фаза. Някои неща могат да бъдат преценени по-добре 15 години по-късно и аз стигнах до извода, че тогава президентът Путин беше много прав в думите и предупрежденията си“, каза Кнайсъл.

По думите ѝ оттогава ситуацията в света се е изострила, а сегашните дипломатически срещи и кореспонденции са последствия от бездействието, продължило през последните 15 години. На първо място от западните държави. „Когато гледах този разговор отново преди няколко дни, си помислих, че изяснява много. Веднага се усеща колко е в него личното, колко размишления”, отбеляза Кнайсъл.

На 23 май т.г. стана известно, че Кнайсъл е написала писмо за напускане на поста си като член на борда на директорите на „Роснефт“. Тя също отказала да продължи пълномощията си в борда за втори мандат. Заявлението е влязло в сила на 20 май. Същия ден и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер и главният изпълнителен директор на Nord Stream 2 AG Матиас Варниг обявиха, че напускат борда на директорите на „Роснефт“.

Малко преди това депутатите от Европейския парламент приеха резолюция, в която призоваха да бъдат включени в санкционния списък на ЕС Кнайсъл и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, ако те не напуснат постовете си в „Роснефт“.

ВИЖЕ ОЩЕ: Историята помни: Как Путин окраде "Газпром" и чрез него създаде своята олигархия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com